Ekskluzivno, Dr Vodarg: Nova prevara sa svinjskim gripom

Izvor: Press, 20.Nov.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskluzivno, Dr Vodarg: Nova prevara sa svinjskim gripom

Nemački doktor koji je vodio borbu protiv SZO zbog proglašenja lažne pandemije svinjskog gripa u interesu farmaceutskih kompanija, najavljuje da korumpirani stručnjaci spremaju lažni izveštaj o pandemiji krajem godine
Nemački doktor Volfgang Vodarg, doskorašnji predsednik Komiteta za zdravstvo Saveta Evrope, koji je tokom prošlogodišnje pandemije svinjskog gripa tvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da se radi o velikoj prevari iza koje stoje interesi farmaceutskih kompanija, u ekskluzivnoj izjavi za Press najavljuje novu veliku prevaru Svetske zdravstvene organizacije za predstojeću sezonu gripa!

Doktor Vodarg, koji je danas počasni član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, tvrdi da naučnici koji kreiraju politiku SZO ujedno rade i za velike farmaceutske kuće, a za kraj ove godine pripremaju izveštaj koji bi trebalo da bude putokaz u daljoj borbi protiv, kako kaže, „lažne pandemije" i strahuje da bi vlade mnogih zemalja ponovo mogle da nasednu na prevaru i potroše veliki novac na nepotrebne vakcine.
Pandemija marketinška ideja
- Svetska zdravstvena organizacija je u oktobru ove godine najavila naučnu evaluaciju strategije borbe protiv pandemije, a kao glavni partner je imenovan profesor Jonatan van Tam i njegov institut na Univerzitetu u Notingemu. Očigledno da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ne smeta što je profesor Van Tam radio za kompanije „Roš„, „Aventis" i GSK kao vodeća figura upravo u multimilijarderskim poslovima na sprečavanju ptičjeg i svinjskog gripa. On sada kao ekspert za javno zdravlje treba za SZO da proceni kako su „preventivne aktivnosti uticale na pandemiju H1N1 u 2009. godini", i kako bi se „identifikovale dobre akcije za buduće prostore gde bi se širila pandemija ili gde je potrebna dodatna podrška SZO". Najavljeno je da će izveštaj biti gotov do kraja 2010. godine. Očigledno da je SZO imuna na proteste javnosti i ignoriše evropske parlamentarce, koji insistiraju na većoj transparentnosti, i nastavlja da neguje opasne veze sa ekspertima koje finansira farmaceutska industrija. Naravno, ispostavlja se da su pandemije bile naučna fantastika i marketinška ideja dobro plaćenih eksperata farmaceutskih kompanija. Podsetiću da je Savet Evrope istražio lažnu pandemiju koju je proglasila Svetska zdravstvena organizacija, a britanski poslanik u Savetu Evrope Pol Flin prezentovao je sada već dobro poznati izveštaj u junu prošle godine u kom je okrivio SZO da otvara vrata interesima industrije - kaže nam Vodarg.
SZO pere ruke
Izveštaj ekspertskog tima Saveta Evrope nedavno je optužio trojicu stručnjaka SZO Freda Hajdena, Arnolda Monta i Karla Nikolsona da su dobijali novac od farmaceutskih kompanija koje proizvode lekove protiv virusa gripa. Doktor Vodarg ističe da je SZO degradirala svoje pozicije i zbog veza sa naučnicima koji se nalaze u očiglednom sukobu interesa „žrtvovala svoju nezavisnost kao najznačajnijeg faktora postavljanja standarda u oblasti javnog zdravlja".
- Čini mi se da je uprkos agresivnoj kampanji sve manje doktora i pacijenata koji slušaju savete SZO. Ali problem je što se pitaju vlade zemalja koje mogu ponovo da nasednu na ovu priču. Mi pre svega treba da postavimo pitanje našim vladama, zašto ćute i plaćaju dok se u međuvremenu najznačajnija međunarodna zdravstvena organizacija koristi kao poligon za zadovoljavanje pohlepe beskrupuloznih farmaceutskih kompanija - kaže Vodarg.
Melita Vujnović, zamenica šefa nacionalne kancelarije SZO u Srbiji, rekla je za Press da su procedure kontrole sukoba interesa za bilo kog eskperta koji se angažuje za neki od programa SZO jasno definisane i uputila nas na centralu SZO u Ženevi, gde ističu da optužbe da je SZO stvorila „lažnu pandemiju" kako bi donela ekonomski benifit farmaceutskoj industriji nisu naučno podržane i „istorijski su potpuno netačne".
- SZO se bori protiv nedozvoljenih uticaja. Politika SZO u suzbijanju svinjskog gripa nije pod nedozvoljenim uticajem farmaceutske industrije. SZO sarađuje sa širokim spektrom partnera uključujući i privatni sektor. Postoje brojne procedure koje su garancija da ne dođe do sukoba interesa članova SZO. Eksperti potpisuju deklaraciju u kojoj detaljno iznose svoje profesionalne i finansijske interese koji bi mogli da ugroze nezavisnost njihovog rada - tvrde u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Naši stručnjaci, s druge strane, smatraju da ne može da se govori da nije bilo pandemije, ali i da je borba protiv virusa gripa suviše ozbiljno pitanje za čovečanstvo da bi se tu mešali finansijski interesi. Branislav Tiodorović, član Republičke komisije za zarazne bolesti, kaže da su optužbe doktora Vodarga u skladu sa njegovim ranijim istupima u javnosti.
Odgovoriti na prozivke
- To što kaže za nastupajući izveštaj u duhu je onoga što se i do sada saopštavalo od strane raznih aktera. Zadatak SZO je da odgovori na prozivke i definiše svoje stavove do kraja. Činjenica je da smo imali pandemiju i da su obolevali mladi ljudi. U Srbiji je bilo preko 63 odsto mladih ljudi od ukupnog broja obolelih. Umrlo je 137 osoba za koje se sa sigurnošću može reći da su umrle od gripa, a među njima i 10 trudnica dok je najveći broj ostalih umrlih pripadao hroničnim bolesnicima. Broj obolelih bio je dva do tri puta veći od onog u prethodnim sezonama gripa, ali svakako da je bilo mnogo i kontroverzi. Treba se kloniti svega što može kompromitovati pozitivne napore da Svetska zajednica organizovano odgovori na izazove poremećaja biološke ravnoteže i klimatskih poremećaja. Siguran sam da u takvim naporima nema mesta ni kvazinaučnicima ni „biznismenima" - zaključuje Tiodorović.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Nova prevara sa svinjskim gripom

Izvor: S media, 20.Nov.2010

Nemački doktor koji je vodio borbu protiv SZO zbog proglašenja lažne pandemije svinjskog gripa u interesu farmaceutskih kompanija, najavljuje da korumpirani stručnjaci spremaju lažni izveštaj o pandemiji krajem godine..Nemački doktor Volfgang Vodarg, doskorašnji predsednik Komiteta za zdravstvo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.