Darija Kisić Tepavčević: Blage simptome prehlade ima 85 odsto obolelih od korona virusa, samo 2 do 3 odsto teški slučajevi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darija Kisić Tepavčević: Blage simptome prehlade ima 85 odsto obolelih od korona virusa, samo 2 do 3 odsto teški slučajevi

U Srbiji je do večeras testirano 27 lica i niko od njih nije zaražen korona virusom, izjavila je za RTV Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Batut.

Ona je u emisiji Pravi ugao rekla da su u Srbiji preduzete sve mere predostrožnosti kako bi se ograničilo njegovo dejstvo.

Međutim, pošto se zaraza prenosi kapljičnim putem verovatno je moguće da će se uskoro pojaviti neko ko je zaražen rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je to oboljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veoma slično gripu i da se tako treba i ponašati.

U tom slučaju primenjivaće se planovi i aktivnosti za sprečavanje širenja zaraze.

Komentarišući mogućnost da bude više stotina zaraženih Kisić Tepavčević kaže da otprilike oko 85% obolelih ima blage simptome prehlade, pa mnogi i ne primete da su zaraženi. Kod 15% obolelih i inficiranih postoji klinička slika koja zahteva hospitalizaciju. Samo 2 do 3 odsto spada u teške slučajeve kojima je potreban respirator.

Ona tvrdi da mi imamo dovoljno kapaciteta da zbrinemo inficirane ljude, i da je najbolje zaraženog smestiti u kućnu izolaciju, U bolnicama ima dovoljno mesta i aparata,pa je priča o smeštaju u kasarnama samo teoretska , kao alternativa za one koje bi eventualno trebalo izolovati.

Nema mesta panici pogotovo ako se zna da je reč o virusu vrlo sličnom gripu a njemu su izloženiji oni koji nisu vakcinisani i koji ga nisu preležali.

" Najveći broj nas neće ni primetiti niti imati kliničke simptome,a oni su najprepoznatljiviji u vidu slabosti , drhtavice ili povišene temperature. U sezoni respiratornih infekcija to se može i očekivati.

Najbolja preventiva jesu opšte higijenske mere i ruke treba prati što češće ,koliko god to nekom izgledalo banalno" ocenila je Kisić Tepavčević.

Mi imamo dobar sistem nadzora na aerodromu, na graničnim prelazima i termovizijske kamere mogu da prepoznaju i otkriju virulentnu osobu koja odmah ide u izolaciju.

Ceo svet radi na pronalaženju vakcine i moguće je da se ona pronađe tek kad više ne bude aktuelna odnosno kada prođe sezona respiratornih infekcija, zaključila je između ostalog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta Batut u Beogradu.

Ceo intervju možete pogledati ovde.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.