U Majdanpeku toplo uz novo javno preduzeće i nove cene

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Okt.2012, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Majdanpeku toplo uz novo javno preduzeće i nove cene

Iako je grejna sezona trebalo da počne 15. oktobra, radijatori u majdanpečkim stanovima, preduzećima i ustanovama, po svemu sudeći, ostaće hladni, budući da će prema izjavi opštinskih čelnika lokalnim medijima, grejna sezona početi sa par dana zakašnjenja, odnosno odmah nakon registracije novog JKP za proizvodnju i distribuciju toplotne energije „Majdanpek“.

 
 
Korisnike daljinskog grejanja u Majdanpeku od ove zime, odlukom vladajuće većine na poslednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << sednici lokalnog parlamenta i uz obrazloženje da je to jedini način da ove zime bude grejanja, grejaće novoformirano preduzeće, inače treće komunalno preduzeće u ovoj opštini sa blizu 20.000 stanovnika. Odluka o osnivanju još jednog preduzeća, kao i predložena cena grejanja od 110 dinara po kvadratu stana, bila je povod za višesatnu raspravu na zasedanju lokalne skupštine, u kojoj su opozicioni odbornici izneli mišljenje da opštini Majdanpek nisu potrebna tri komunalna preduzeća, da formiranje novog znači stečaj postojećeg JKP „Komunalac“, nasuprot predlagačima koji su tvrdili da je formiranje novog preduzeća jedini način da se obezbedi mazut, odnosno osigura grejanje tokom predstojeće sezone.
- Formiranjem novog preduzeća nagomilaće se administracija, a suštinski se ništa ne rešava - smatra odbornik LDP Aleksandar Ljuboja, a advokatica Ljiljana Andraš, odborniica SNS, kaže da je ovo jedina opština koja ima tri javno-komunalna preduzeća na svom području, pa se postavlja pitanje je li Majdanpek toliko bogata opština.
- Ovo preduzeće nema ništa sem direktora, a staro ima dug od preko 200 miliona dinara, koji neće moći da pokrije i otići će u stečaj za manje od mesec dana. Podsetiću da je namerno izazivanje stečaja krivično delo, pa ćemo protiv lokalne vlasti podneti prijave u skladu sa zakonom - kaže Ljiljana Andraš. Pitajući čime će novo preduzeće da radi s obzirom da primopredaja nije izvršena, da je jako kasno i da je sezona trebalo da počne, a proces osnivanja preduzeća i nabavka mazuta traju, Slaviša Božinović iz SPS zaključuje da će se Majdanpečani smrzavati.
U izjavi za lokalne medije predsednik opštine Dragan Popović kaže da će po registraciji novog preduzeća grejna sezona početi, a da će građani osetiti boljitak u grejanju stanova. Prema njegovim rečima, preduzeće koje je ostalo, JKP „Komunalac“, nije u mogućnosti da greje Majdanpek.
- To znamo iz prethodnih godina, kada se opština Majdanpek zaduživala u republici za mazut. To više ne možemo da radimo, zato smo se odlučili na ovaj korak, racionalizaciju broja radnika i formiranje zdravog preduzeća koje može da se zaduži kod Agencije za robne rezerve ili na drugi način za mazut, i da će grejna sezona biti adekvatna ovoj ceni koju smo usvojili i koja nije mala. Sve to uz uslov da poraste procenat naplate od građana, jer ukoliko procenat bude kao do sada 50 odsto, mislim da ćemo brzo ostati bez grejanja. Ipak, očekujem da stepen naplate poraste na 90 odsto kao u drugim gradovima u okruženju, čime će se stvoriti uslovi za nesmetan rad - izjavio je Popović.
U gradskoj Toplani kažu da su sistem i postrojenja spremni, kao i da su obezbeđena sredstva za prvu količinu mazuta i da će grejanje startovati po završetku formiranja novog preduzeća.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.