Izvor: Soko-zabava.info, 01.Sep.2022, 04:42

Ovo su situacije u kojima je neophodno da koristite probiotike

Izreka „zdravlje iz creva polazi“ je sasvim opravdana i u medicinskim krugovima. Svako ko malo poznaje medicinu kazaće da je za dobar imuni sistem neophodno da imamo dobru i zdravu crevnu floru, kako bi naš ceo organizam funkcionisao nesmetano. U suprotnom, ukoliko dođe do narušavanja crevne flore, smanjuje se otpornost čitavog organizma.

Mnogi pad imuniteta povezuju sa čestim kijavicama i gripovima, čime se ovo najčešće manifestuje, međutim, narušena crevna flora može >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << dovesti i do gastroenteroloških bolesti, alergija, problema sa bubrezima, dijabetesa i ginekoloških problema. Zdrava crevna flora se uspostavlja isključivo pravilnom ishranom i upotrebom probiotika. Na našem tržištu ima mnogo probiotika, a najpopularniji su Boulardi, S. Boulardi, Eenterobiotik, Biota intima, Femma Biotic, Probiotic Forte i mnogi drugi. U daljem tekstu ćemo navesti kako deluju probiotici i u kojim situacijama je neophodno da ih koristite.

U našem organizmu ima deset puta više bakterija nego ćelija i njihova osnovna uloga je da čuvaju imuni sistem. To su takozvane dobre bakterije koje nas štite od „loših“ bakterija i toksina. One su naše glavno oružje u borbi protiv mnogih bolesti. Kada dođe do narušavanja crevne flore, nespavanjem ili velikom upotrebom šećera, uzimanjem velike količine antibiotika, količina tih dobrih bakterija se smanjuje i tada nastaju problemi.

U poslednje vreme je primećeno da se sve više prepisuje i probiotik kao sastavni deo terapije inficiranih korona virusom, kako bi se, uz ostale suplemente i lekove. Razlog za to je pokušaj da se podstakne odgovor imunog sistema na infekciju i da se navede da se telo što lakše izbori sa ovim virusom. U tim situacijama je od gore navedenih probiotika neophodno koristiti na primer Enterobiotik i Bulardi, a ne Biota intima ili Femma Biotic jer su to probiotici namenjeni intimnom zdravlju žena.

U medijima i stručnoj javnosti se često govori o tome šta je sve neophodno kako bi ženski reproduktivni sistem funkcionisao kako treba, međutim, upotreba probiotika za žensko zdravlje se zanemaruje. Kada dođe do narušavanja crevne flore najčešće se aktivira kandida koja može da dovede do ozbiljnih ginekoloških problema, između ostalog i problema sa sterilitetom.

Lekari odavno preporučuju i probiotike za lečenje kandidijaze i urinarnih infekcija. Međutim, za ove probleme kod žena se preporučuju posebni probiotici kao što su Biota intima, Femma Biotic ili Lactogyn koji će dovesti do ponovnog uspostavljanja ravnoteže vaginalne flore. Ženama za koje se zna da su podložne urinarnim i vaginalnim infekcijama se obavezno preporučuje korišćenje ovih probiotika u toku terapije antibioticima.

Na žalost, sve je više parova u Srbiji koji se bore sa infertilitetom i koji, da bi dobili potomstvo, moraju da se podvrgnu nekom tretmanu potpomognute oplodnje. Ženama koje se pripremaju na vantelesnu oplodnju se savetuje da posebno povedu računa o svom intimnom zdravlju jer samo jedna infekcija može da uništi čitav proces pripreme za VTO.

Zbog toga treba koristiti čitave linije proizvoda za održavanje intimne higijene, vaginalete i sredstva za ispiranje, a uz to je neophodno koristiti i vaginalne probiotike. U takvim situacijama se preporučuje upotreba proizvoda iz iste linije, kao što je na primer Biota intima, kako ne bi došlo do kontraindikacija zbog upotrebe različitih vrsta proizvoda.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.