Izvor: Soko-zabava.info, 11.Feb.2020, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovornost prema zdravlju i analiza namirnica u laboratorijama 

Život bez hrane nije moguć za normalno funkcionisanje organizma i energiju uz pomoć koje činimo razne aktivnosti.

No, vrlo je bitno znati koja hrana nije u potpunosti najzdravija za nas i kako prepoznati i zaštititi se od nezdravih prehrambenih proizvoda. Tendencija da se kvalitet namirnica na tržištu iz godine u godinu pogoršava, sa sigurnošću izaziva ozbiljan pristup kako bi zdravlje moglo biti očuvano.

Prevare na tržištu mogu biti razne, od smanjenja procenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << mesa i drugih sirovina, potpunom zamenom proizvoda i dodacima štetnih komponenti i vode do netačnog merenja. Posledice konzumiranja proizvoda koji krše dozvoljene procente supstanci, kao i onih namernica kojima je istekao rok mogu biti velike. Mi, kao kupci i konzumatori ponekad moramo vršiti lične procene kvaliteta kako naše zdravlje ne bi bilo ugroženo.

Meso je podložno brzom kvarenju. Potpuna svežina sirovog mesa zadržava se svega nekoliko dana. Treba obratiti pažnju na miris, kiselost i boju, zatim fleksibilnost pri pritisku na proizvod. Kada je u pitanju riba – treba obratiti pažnju na škrge. Smeđa boja, kao i neprijatan miris mogu ukazivati na propadljivost.

Mleko i mlečni proizvodi na tržištu se najčešće prodaju u plastičnim ili staklenim posudicama. Ukoliko ste ljubitelji domaćeg mleka i pavlake koji su zasigurno zdraviji od kupovnih pasterizovanih proizvoda, možete proveriti da li su prodavci želeli da vas prevare tako što su proizvod razređivali kako bi dobili veće količine. U malu količinu mleka dodajte jod, ukoliko mlego poprimi plavičastu nijansu – ima dodatak skroba. Takođe, ukoliko se na flaši nalaze ostaci od mleka, velika je verovatnoća da ipak nije razređeno. No, kada je u pitanju kvalitet jaja, znajte da je najsvežije jaje staro do 7 dana. Pravilno čuvana jaja mogu zadržati svežinu ali ne kvalitet čak i do 90 dana. A da biste proverili šta kupujete na tržištu u prokuvanu vodu stavite sirovo jaje. Ukoliko ono potone – potpuno je sveže, ukoliko se penje do sredine – staro je oko 15 dana, a ukoliko pak potpuno pluta po površini – vreme je da ga bacite.

Svakodnevni testovi koji se tiču svežine i kvaliteta namirnice mogu sprečiti razvoj raznih bolesti. Ukoliko ste proizvođači namirnica koje prodajete na tržištu, veoma je bitno da brinete o reputaciji i ljudskom zdravlju.

U specijalizovanoj laboratoriji možete izvršiti razna fizičko-hemijska ispitivanja, kao i mikrobiološke analize. Laboratorije nude profesionalne usluge i pristupačne troškove prilikom čega identifikuju toksine i bolesti, na primer prisustvo glista, trihineloze i slično. Da bi se odredila bezbednost mesa vršiće se procena prema mišićnim tkivima, organima i krvi. Laboratorije proveravaju i kvalitet mleka i mlečnih proizvoda kako bi se odredilo da li je mleko opasno zbog svoje kiseolosti ili koncentracije masti. Putem modernizovane opreme, moguće je proveravati prisustvo mrlja i krvi u unutrašnjosti jajeta. Laboratorije koje ispituju namirnice bilo da su u pitanju one životinjskog ili biljnog porekla, mogu odrediti i prisustvo metala, histamina, hormona, gmo, pesticida i tako dalje.

Nije bitno da li ste distrubuteri ili potrošači namirnica. Bitno je da budete odgovorni prema zdravlju i ispitate ili aktivno procenjujete kvalitet proizvoda služeći se sopstvenim testovima ili upotrebom laboratorijskih usluga.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.