Izvor: Radio Dunav, 06.Maj.2018, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS JE ĐURĐEVDAN

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve.
Praznik Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.
Đurđevdan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << se u narodu smatra za granicu između zime i leta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve.
Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.
Đurđevdan je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci.
Jedan od narodnih običaja je i da uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama, i kapije. To se čini da bi godina i dom bili berićetni, “da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru”.
Ponegde je običaj da se zelenilom kiti na sam Đurđevdan pre zore, odlazi u prirodu na “đurđevdanski uranak”, na neko zgodno mesto u šumi koje se izabere, na proplanku ili pored reke.
Na đurđevdanskim urancima mladi se opasuju vrbovim prućem – “da budu napredni kao vrba”, kite zdravcem – “da budu zdravi kao zdravac”, koprivom – “da kopriva opeče bolesti sa njim” i selenom – “da im duša miriše kao selen”.

Nastavak na Radio Dunav...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SREĆNA SLAVA DOMAĆINE: Danas je Đurđevdan, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana

Izvor: BKTV News, 06.Maj.2018

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen Svetom Georgiju, u narodu poznat kao Đurđevdan...Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke, dobre useve i u narodu se smatra za granicu između...

Nastavak na BKTV News...

Šta je ostalo od đurđevdanskih običaja

Izvor: RTS, 06.Maj.2018

Pravoslavni vernici danas slave Đurđevdan. Ovaj praznik je po narodnom verovanju granica između zime i leta, a odnosi se na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i berićetne useve. U Jagodini skoro sva romska domaćinstva slave Đurđevdan, a mnogi koji rade u evropskim...

Nastavak na RTS...

Veliki dan za oko 30 Srba u Prizrenu

Izvor: Blic, 07.Maj.2018, 00:00

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas su proslavili Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, u pravoslavnim hramovima služena je luturgija, a tako je bilo u Prizrenu, gde je za oko tridesetak Srba, koliko ih ima u tom gradu, ovo bio veliki dan.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.