ЦРНИ ПЛОДОВИ ПАДАЈУ НА ТЛО- ЗБОГ БОЛЕСТИ И ШТЕТОЧИНА РОД ОРАХА СМАЊЕН ЗА 80 ОДСТО

Izvor: Radio Dunav, 18.Sep.2019, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ЦРНИ ПЛОДОВИ ПАДАЈУ НА ТЛО- ЗБОГ БОЛЕСТИ И ШТЕТОЧИНА РОД ОРАХА СМАЊЕН ЗА 80 ОДСТО

Урод ораха на територији апатинске општине у овој години смањен је за чак 80 одсто. Већину стабала захватила је болест лишћа и плодова који потпуно црни падају на тло. Подједнако се жале власници неколико воћки па и они узгајивачи који у својим засадима имају више десетина стабала. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << Ситуација је и код једних и код других веома слична.
-И ранијих година је било болесних плодова, али никада као сад, жале се Апатинци који на парцелама уз Дунав узгајају орахе. Oве године је на гранама болесних плодова пуно више него здравих, тврде власници воћњака.
Ако је претходних година са стабла накупио 40 килограма ораха, ове године успех ће рачунати у неколико килограма.
Из Пољопривредне стручне службе Сомбор кажу да је у 2019. години на лош род ораха утицао низ фактора, између осталог висока влажност праћена обољењима попут Сиве пегавости лишћа ораха као најчешћим узроком, којег изазива гљива Gnomonia leptostyla. Други узрочник је Pseudomonas bakterioza или Црна пегавост ораха. Веома је распрострањена и наноси озбиљне штете ( до 80% ), а манифестује се на свим зеленим деловима ораха. На плодовима се јављају некротичне улегле површине, а бактерија продире у језгро плода ораха које постаје слузаво, а потом поцрни и плод отпада.
Јелена Перенчевић, дипл.инг.заштите биља ПСС Сомбор за радио Дунав каже да да су поред ових обољења на засадима ораха ове године присутне и штеточине, попут Carpocapsa -ораховог смотавца, Дудовца и Ериофидне гриње.
Посебно је велика штета тамо где се не обављају третирања, односно где се орах узгаја природно – еколошки, а тако је код већине индивидуалних произвођача на територији наше општине.
Перенчевићка саветује воћарима да заштите засаде ораха од болести и наметника а конкретне мере предвиђају да Гномонију сузбијају већ до краја маја. Код штеточина Carpocapsa, који има 2 генерације, а којe се обе убушују у плод, врши се сузбијање инсектицидима као код јабуке.
Према њеним речима основни проблем код третмана ораха је висина стабала где је непходно прскати врх. – У заштити ораха до 5м висине обавезно користити 1000л/ха воде, а преко 5м висине додатних 1000л напомиње Перенчевићка.
The post ЦРНИ ПЛОДОВИ ПАДАЈУ НА ТЛО- ЗБОГ БОЛЕСТИ И ШТЕТОЧИНА РОД ОРАХА СМАЊЕН ЗА 80 ОДСТО appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.