БРОДОМОНТЕР И ЗАВАРИВАЧ НОВИ ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ У АПАТИНУ

Izvor: Radio Dunav, 03.Jun.2020, 16:02

БРОДОМОНТЕР И ЗАВАРИВАЧ НОВИ ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ У АПАТИНУ

Техничка школа са Домом ученика из Апатина од јесени креће са програмом два веома тражена нова образовна профила: бродомонтера и заваривача. Ученици који од септембра упишу нове смерове, након завршетка школовања имаће прилику да добију посао у неком од бродоградилишта, укључујући >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << и апатинско. То је и циљ отварања ових образовних профила – школовање кадрова за које постоји потреба у привреди.
– Након осам година Техничка школа у свој систем образовања враћа профил бродомонтера, а после три заваривача. Наша школа има дугу традицију школовања тих кадрова. Након деведесетих година прошлог века бродоградња је била у великој кризи и дошло је до престанка школовања потребних кадрова. Тек 2008. године смо поново покренули бродограђевинске техничаре и бродомонтере, али након само две године школовања профила није више било заинтересованих ученика па је школа угасила те смерове. Сада, како су бродоградилишта у Апатину, Бездану и Сремској Митровици поново почела да раде, појавила се потреба за школованом радном снагом. У сарадњи са локалном самоуправом и Министарством просвете добили смо дозволу за бродомонтера за ову годину, а од идуће надамо се и за остале. У плану је да сваке године проширујемо понуду образовних профила, ако буде заинтересованих ученика. Сва бродоградилишта вапе за школованом радном снагом, могућност запослења је велика а и лични доходци су привлачни. За ученике из Апатина постоји могућност да од локалне самоуправе добију стипендију, рекао је Петар Поповић, директор Техничке школе са Домом ученика.
Поповић је додао да је данас велика потреба свих бродоградилишта која се враћају производњи за школованим кадровима. Техничка школа је некада била центар бродоструке за целу Војводину, па и Србију. Апатинска школа је тада, поред ученика из општине, школавала око стотину ђака ван територије општине Апатина. Имали смо техничаре бродограђевинске и бродомашинске струке, бродотрасере, бродоцеваре. Све профиле који су били потребни приликом израде брода. Данас потреба постоји и за оним раније школованим кадровима, али је проблем што је то већ старије грађанство, а бродоградилишта рачунају на младу радну снагу која ће код њих провести већи, ако не и цео радни век.
Поред поменутих, Техничка школа има профиле техничара за компјутерско управљање ЦНЦ машинама као и кувара.
– Кувари су веома тражено занимање и скоро да увек има посла, а техничар за управљање ЦНЦ машинама је престижно занимање где ученици након четири године могу одмах да се запосле или наставе школовање на техничким факултетима. Предност наших занимања је да ученици, ако не желе да наставе школовање, могу одмах да се запосле и да рачунају на зараду изнад просека, истакао је директор Техничке школе.
Теничка школа у свом комплексу има и Дом ученика што олакшава путницима да бораве у Апатину.
– Тренутно располажемо са 108 двокреветних соба са купатилима. У Дому је обезбеђен васпитни рад, исхрана, помоћ у учењу, а хигијена је на висиоком нивоу. Цена смештаја за месец дана боравка ученика у Дому је 5.600 динара. У то је укључено ноћење, три оброка, помоћ у учењу, рад у секцијама, обилазак позоришта, биоскопа и других културних знаменотости, каже Поповић.
The post БРОДОМОНТЕР И ЗАВАРИВАЧ НОВИ ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ У АПАТИНУ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.