СЕДМО ЛИЧКО ПРЕЛО У АПАТИНУ

Izvor: Radio Dunav, 29.Feb.2020, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

СЕДМО ЛИЧКО ПРЕЛО У АПАТИНУ

„ЛИЧАНИ СУ ГОРОМ ОГРНУТИ“
Завичајно удружење Личана „Никола Тесла“ из Апатина организовало је вечерас седми пут манифестацију „Личко прело“ која окупља велики број поштовалаца личке народне традиције, кухиње, песме и игара. Простор Бање „Јунаковић“ био >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << је и овог пута препун гостију.
Прело је одржано под мотом „Личани су гором огрнути“, а госте је први поздравио председник општине и председник ЗУ „Никола Тесла“ Милан Шкрбић.
– Седма је година Личког прела у Апатину, сећам се како смо пре седам година седели и разговарали да уз Личку олимпијаду и Лички вишебој још нешто организујемо, да се и зими дружимо. За то служе прела. Не можемо да направимо прело као што се прелило некада у нашим завичајним местима, али можемо да прикажемо традицију, културу. Сваке године све нас је више. Ове године је била највећа потражња улазница. Постављено је 750 места за седење, то је нови рекорд Бање и сад морамо рећи да нам је ова прелепа сала мала. Жао ми је оних што су остали без карте, рекао је Милан Шкрбић за Радио Дунав.
На прелу су се окупили бројни гости из околине. Стигли су из Лике, Босне и Херцеговине, Немачке, Аустрије. На овогодишњи скуп стигло је и четворо житеља Чикага који су са задовољством боравили у добром друштву. Међу Личанима у песми и јелу уживали су и Крајишници.
Почасни гост Личког прела је Добривоје Павлица који је одржао здравицу, а гости су слушали и његове песме.
Вечерас смо одабрали крајишке и личке песме. Ово прело је добро, да се чува традиција народа који је овде долазио у збеговима. Овде сам у улози хармоникаша и пратим Добривоја Павлицу. Иначе сам аутор студијског трајног снимка РТС-а „Теслиног кола“. То је први пут да је неко са крајишких терена Лике, Баније, Кордуна, Баније, Западне Босне  добио трајни снимак као инструменталиста и на то сам поносан,  рекао је Нино Огњеновић, избеглица из Коренице који већ 20 година живи у Сомбору.
Посебно одушевљење изазвао је наступ Баје Малог Книнџе, својеврсног заштитног симбола апатинског Личког прела, а посетиоце Бање разгалила је и група „Балкана“ из Бачке Паланке.
Први пут смо на Личком прелу и велико нам је задовољство што смо овде. У групи нас има четворица. Поред мене, који сам пореклом са Змијања, ту су Душан Пуђа из Новог Сада, Вицо Краљ избеглица, а Драган Пилиповић се родио у Бачкој Паланци, а његови су економске избеглице. Једна смо од најстаријих крајишких група на овим просторима. Радимо преко 20 година и објавили смо четири албума. Чувамо традицију већинске популације града Бачке Паланке. Иза нас је мноштво признања и концерата. На прелу смо репертоар прилагодили и ускладили са личким песмама уз обавезног ојкана. Надамо се да ћемо се дружити и следећих година, изјавио је Дане Кљајић из групе „Балкана“.
У представљању обичаја прела учествовали су женска певачка група „Огњиште“, мушка певачка група „Унски бисери“, певачка група Завичајног удружења „Петар Кочић“, мушка певачка група „Ћиро Личка калдрма“ из Београда. Игре из Лике представио је фолклорни ансамбл ГКУД-а „Дунав“.
На Личком прелу своје сувенире изложиле су чланице Удружења жена „Апатинске вредне руке“.
Сваке године смо овде и излажемо сувенире које саме правимо. Вечерас смо изнеле приглавке, капе, чарапе, све оно што Личани носе, а донеле смо и домаће ракије, рекла је Љубица Кусуља, председница Удружења.
Седмо Личко прело одржано је уз сарадњу са Општином Апатин и Туристичком организацијом Апатин.
The post СЕДМО ЛИЧКО ПРЕЛО У АПАТИНУ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.