ЏИНОВСКИ СОМОВИ КОД АПАТИНА МАМАЦ ЗА СВЕТСКЕ РИБОЛОВЦЕ

Izvor: Radio Dunav, 08.Okt.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ЏИНОВСКИ СОМОВИ КОД АПАТИНА МАМАЦ ЗА СВЕТСКЕ РИБОЛОВЦЕ

Апатин би могао постати нова европска и светска дестинација за риболовце који траже трофејне сомове. Број капиталних улова сома, тежине око 100 килограма утростручен је последњих година, а сваког другог дана они мањи комади од неколико десетина килограма редовно се ваде на риболовним >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << теренима око Апатина.
Да Апатин нуди неке од најбољих могућности за спортски риболов, доказује и мониторинг рибљег фонда који се сваке године спроводи на терену од ушћа Драве у Дунав све до Батинског моста, каже Дејан Дизија председник Удружења спортских риболоваца „Чикла“ из Апатина. -Редовним мониторингом од 2000. године до данас, који спроводи Хрватска, утврђена је велика популација сома. Њихов број се утврђује методом изловљања на одређеној површини, каже Дизија.
-На богатим капиталним уловима можемо захвалити пре свега једном од највећих рибљих мрестилиша на Дунаву, Kопачком риту који се налази у непосредној близини Апатина, објашњава Дизија и додаје да је томе допринео и смањен криволов струјом и динамитом који је претходних деценија претио да уништи рибљи фонд.
-Треба узети у обзир да се у Горњем Подунављу налази Kопачки рит, друго највеће мрестилиште рибе поред оног на делти Дунава.
Смањена је употреба недозвољених средстава, попут струје и динамита и отуд број капиталних примерака од 100 и више килограма који су стари преко 30 година. Техника лова спортског риболова се такође променила. Ранијих година су пецарошима углавном пуцале мреже и струне на прибору приликом вађења капиталаца и ретко су имали прилике да их изваде из јазбина у којима бораве. Новом техником која се користи у последњем периоду, такозваним вертикалним џиговањем- вештачким мамцима риболов је успешнији. Алат је доступан свима, а највише се лови на вештачку варалицу која се зове „Главињара“, којом се упорно прелази преко сомове јазбине и тада долази до напада, објашњава Дизија.
РИБОЛОВ НА СОМA У СРБИЈИ НЕKОЛИKО ПУТА ЈЕФТИНИЈИ ОД ОНОГ У ЕВРОПИ
Број рекордних сомова капиталаца који се пецају код Апатина, привукао је пажњу риболоваца из региона који су због оваквог ужитка одлазили у риболов на реку Ебро у Шпанији, или другу познату европску дестинацију у Италији, на реку По. Ову врсту риблова углавном могу да приуште они дебљег новчаника. За седмодневни боравак на ова два места риболовци у просеку издвајају преко хиљаду евра, док је у Апатину овакав риболов могућ за неколико стотина евра.
-Интересовање је огромно. Објави се снимак, прича и текстови о успешном улову сома, и ми убрзо имамо бројне упите риболоваца са простора старе Југославије и из иностранства. Према Дизијиним речима, поред богате и чисте природе на страни Апатина су и повољније цене боравка. -Kод нас такав риболов не може да кошта више од 50 евра на дневном нивоу. Рачунајући за тај износ ноћење, храну, изнајмљивање чамца, скипера, водича, риболовачке дозволе… Читав један сектор мале привреде у Апатину био би погуран оваквим елитним спортским риболовом, тврди Дизија.
СОМА ТРЕБА САЧУВАТИ ОД ПРЕKОМЕРНОГ ИЗЛОВА
-Уколико желимо да Апатин има користи од Дунава и рибе, попут Шпаније и Италије, неоходно је да се риболовци придржавају важећих прописа и закона у Србији. Ухвати и пусти више од три рибе или једну до 5 килограма, односно уколико појединачни уловљени примерак прелази масу од 5 кг сматра се да сте испунили дневни улов. Дизија упозорава на несавесно понашање појединаца.
-На жалост, имамо примера масовног изловљавања. Појединци се из риболова враћају чамцима пуних сомова, попут сложених клада, двадесет и више примерака. Овакав тренд може потрајати највише годину до две и онда ћемо доћи у ситуацију да овакво природно богаство уништимо, уместо да попут других земаља негујемо и користимо како би комплетна заједница осетила добробит, поручио је Дизија.
The post ЏИНОВСКИ СОМОВИ КОД АПАТИНА МАМАЦ ЗА СВЕТСКЕ РИБОЛОВЦЕ appeared first on Radio Dunav.

Nastavak na Radio Dunav...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.