Sagrada familija najzad dobila građevinsku dozvolu

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jun.2019, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sagrada familija najzad dobila građevinsku dozvolu

Katedrala Sagrada familija, delo arhitekte Antonija Gaudija i jedna od najpoznatijih građevina u Barseloni, dobila je danas grajdevinsku dozvolu posle 137 godina nelegalne gradnje.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau odobrila je izdavanje dozvole firmi zaduženoj za izgradnju monumentalne crkve.

Sekretarka za urbanizam u gradskoj vlasti je izjavila da je srećna zbog "ispravljanja istorijske anomalije grada: da se simbol kakav je Sagrada familija  gradio nelegalno".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Dozvola važi do 2026, kada je predviđeno okončanje beskrajne izgradnje započete još 1882.

Maksimalna dozvoljena visina je 172 metra, što bi katedralu učinilo najvišom građevinom u Barseloni, a budžet je 374 miliona evra.

Izvođači radova su naveli da je Gaudi 1885. zatražio izdavanje dozvole u Sant Martiju, selu koje je kasnije postalo četvrt Barselone, ali da nikad nije dobio odgovor.

Sagrada familija je 2005. uvrštena na listu Svetske baštine UNESKO.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.