Izvor: Radio 021, 03.Sep.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zet i svastika tužili državu Strazburu jer im nije priznat brak

Evropski sud za ljudska prava doneće danas presudu povodom interesantnog slučaja koji se tiče bračnih odnosa u Grčkoj, u kojem su dvoje nepriznatih supružnika tužili tu zemlju tvrdeći da im je prekršeno pravo na brak.

Naime, Georgios Teodorou (68) and Sofia Tsotsorou (62) iz Korope, tužili su Grčku jer su im sudovi poništili brak, a razlog za to je blisko pobočno srodstvo, s obzirom da je Sofia sestra Georgiosove prve žene P.T. sa kojom je formalno bio u braku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 30 godina i ima jednu ćerku.

Georgios Teodorou i P.T. venčali su se 1971. a razveli su se 30 godina kasnije, 2001. godine odlukom Atinskog okružnog suda, koji je utvrdio da od 1996. žive razdvojeno.  Konačno su razvedeni 2004. godine.

Teodorou se već 2005. godine oženio sestrom svoje prve žene, Sofijom Tsotsorou u crkvi, navodi se u saopštenju Evropskog suda.

Sledeće godine P.T, Georgiosova prva žena, žalila se javnom tužiocu, tvrdeći da je brak nevažeći na osnovu bračnog srodstva između dva supružnika.

Okružni sud je 2010. godine poništio brak na osnovu člana 1357 Grčkog građanskog zakonika, koji posebno zabranjuje brak između osoba povezanih pobočnim srodstvom do trećeg stepena. U svojoj odluci sud je istakao da su podnosioci predstavke bili srodnici u drugom stepenu pobočnog srodstva, a grčki zakon zabranjuje njihov brak iz razloga srodstva i poštovanja institucije porodice.

Viši sudovi u Grčkoj su takođe odbili njihove žalbe, pa nepriznati supružnici sada od Evropskog suda za ljudska prava traže da presudi u njihovu korist.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.