Zaharova: Sporazum Grčke i Makedonije nije u interesu bezbednosti Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 18.Jul.2018, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Sporazum Grčke i Makedonije nije u interesu bezbednosti Zapadnog Balkana

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da sporazum između Grčke i Makedonije o imenu nije u interesu bezbednosti na Balkanu.
"Rusija je uvek bila za uzajamno prihvatljiv sporazum o državnom imenu između Grčke i Makedonije bez spoljnog pritiska ili nametanja veštačkih rokova, koji bi odražavao volju naroda obe zemlje i bio zasnovan na širokom konsenzusu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ustavnom pravu. To se nije dogodilo", rekla je Zaharova.

Taj sporazum, smatra, doveo je do duboke podele u oba društva, i u Grčkoj i Makedoniji, prenosi Tas.
"Očigledno to je daleko od interesa uspostavljanja mira i bezbednosti na Balkanu i služi samo kao instrument prijema Makedonije u NATO na brži način", rekla je Zaharova.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je dodala da Moskva ne razume izjavu makedonskog premijera Zorana Zaeva da su "neki biznismeni naklonjeni Rusiji navodno finansirali antivladine proteste u Makedoniji povodom tog sporazuma".
"To je još jedna neosnovana optužba protiv Moskve. Izgleda da je sve ovo neophodno iz jednog cilja - povećanja antiruske histerije. Oni ponovo ne pružaju činjenice kao dokaz za te reči i ništa neće biti dokazano, jer bi u protivnom to već bio slučaj", rekla je Zaharova.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je takođe optužila zapadne zemlje za "očigledno mešanje u makedonske unutrašnje stvari".
"Umesto da poštuje makedonske i međunarodne zakone, koalicija koja je na vlasti u Skoplju igra na antirusku kartu kao i obično, kao metod interne političke borbe i nažalost izaziva strah kod svojih ljudi", zaključila je Zaharova.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zaharova: Sporazum Grčke i Makedonije nije dobar za bezbednost na Zapadnom Balkanu

Izvor: Blic, 18.Jul.2018

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da sporazum između Grčke i Makedonije o imenu nije u interesu bezbednosti na Balkanu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.