Zaev: Dogovor s Ciprasom o jeziku postignut na parkingu

Izvor: B92, 02.Sep.2018, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Dogovor s Ciprasom o jeziku postignut na parkingu

Skoplje -- Premijer Makedonije Zoran Zaev otkrio je da je premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom dogovor o grčkom priznavanju makedonskog jezika postigao u Dojranu.

To se dogodilo na susretu za koji se do sada nije znalo.

"Sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom sam u toku maja upravo ovde na parkingu u Dojranu postigao dogovor za (grčko) priznavanje makedonskog jezika", rekao je Zaev juče u razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa gradjanima tog mesta na jugoistoku Makedonije u okviru kampanje njegove SDSM da se na referndumu glasa za Dogovor sa Grčkom.

Prema rečima makedonskog premijera, to se desilo pred tadašnji samit EU (i Zapadnog Balkana u Sofiji) kada je trebalo da dve strane naprave iskorak i pokažu članicama EU da su sprmemne za postizanje kompromisnog dogovra.

"Postizanjem dogovora sa Bugarskom i Grčkom više nemamo problema sa priznavanjem zemlje, naroda, identiteta i jezika", istakoa je premijer Makedonije Zoran Zaev.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrdjen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rešavanju trodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija predvidja grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaev: Dogovor sa Ciprasom o jeziku postignut na - parkingu

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2018

Premijer Makedonije Zoran Zaev otkrio je da je premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom dogovor o grčkom priznavanju makedonskog jezika postigao u Dojranu na susretu za koji se do sada nije znalo..."Sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom sam u toku maja upravo ovde na parkingu u Dojranu postigao dogovor...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.