Izvor: Luftika.rs, 01.Maj.2021, 11:41

Za 2 nedelje Grčka potpuno otvora granice. Letovanje kao pre pandemije, uz jedan uslov

Do 14. maja Vlada Grčke omogućila je srpskim državljanima ulazak u Grčku sa negativnim PCR testom, koji nije stariji od 72 sata ili potvrdom o vakcinaciji, bilo kojom vakcinom. Morate biti vakcinisani drugom dozom, najmanje 14 dana pre, od dana ulaska u Grčku.
Deca preko 5 godina starosti moraju imati negativan PCR test .
Potvrda o izvršenoj imunizaciji treba da bude dvojezična, na srpskom i engleskom. Proverite >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kako vam potvrda izgleda i u slučaju da nije dvojezična, zahtevajte od eUprave da vam izda novu.
Takođe, putnici su u obavezi da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac na sajtu travel.gov.gr i pokažu ga pri ulasku u Grčku. U slučaju porodičnog putovanja, potrebno je da popunite jedan PLF formular za celu porodicu.
Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je za naš portal da bi starosna granica za obavezan PCR test, prema dogovoru koji je postigao sa grčkim ministrom turizma prošlog meseca, trebalo da bude 10 godina ali da postoji prostor da se ona dodatno poveća.
– Tokom sastanka sa Grčkim Ministrom turizma, razgovaralo se oko tih tehničkih detalja. Shodno odluci od prošle godine i danas još uvek važe regulative za decu do 5 godina starosti da ne moraju da imaju nikakav dodatni dokument. Tako nam je i najavljeno da će se granice otvoriti u aprilu, samo preko Bugarske i uz obavezan PCR test za sve koji ulaze u Grčku i da će ta granica za sada ostati.
– U međuvremenu je granica otvorena i odmah je privaćen i sertifikat o vakcinacija bez obzira o kojoj je vakcini reč, ali i PCR test. Granica za decu nije pomerana. Očekivano je da, shodno dogovoru koji je postignut, o da se od 14.05 ( a najkasnije od 17.05 jer je to ponedeljak) uvedu svi oni detalji o kojima sad pričamo.-
– Dakle posle tog datuma bi trebalo da budu otvoreni granični prelazi preko Severne Makedonije, da uz sertifikat za one koji nisu vakcinisani važe i negativni PCR test ili antigen test, kao i da granica za decu bude pomerena na 10 god. U razgovoru sa Ministrom sam pomenuo da bi pomeranje te granice na 12 ili 14 god u značajnoj meri podiglo interesovanje porodica, obzirom da do tog uzrasta i sami hotelijeri preoznaju decu. Takvu inicijativu smo sproveli i prema kolegama hotelijerima u želji da pritisak sa obe strane da pozitivan rezultat.-
Takođe i naša država bi mogla da obezbedi besplatne testove za decu (makar onih koji su vakcinisani) kao i priznavanje antigen testova u povratku za sve koji nisu vakcinisani, što bi značajno smanjilo troškove putovanja. –
PCR za decu Deca preko 5 godina moraju imati negativan PCR test. Iz Torlaka nam je potvrđeno da “testiranje dece radi turističkog putovanja spada u komercijalna testiranja na lični zahtev koja se plaćaju”.
„Ukoliko epidemiološka situacija u Grčkoj bude povoljnija, resorno ministarstvo očekuje da će u pogledu vrste testova i u pogledu starosne granice za decu biti uvedene olakšice nakon 14. maja, budući da turistička putovanja u Grčku najviše planiraju porodice sa malom decom za koju nije omogućena vakcinacija, te bi obaveza njihovog PCR testiranja predstavljala dodatno finansijsko opterećenje“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Savet za vozače Vinjetu mozete kupiti na ovom linku online li na granici čim udjete u Bugarsku, cena vinjete je oko 8 eura 7 dana ili 15 eura mesec dana.
Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, je početkom aprila najavio moguće ukidanje putarine za državljane Srbije u znak zahvalnosti zbog vakcina koje je Srbija donirala susedima.
Takođe, najavljeno  je nasumično testiranje putnika na koronu,  koji prelaze granicu sa Grčkom.
Sve navedene mere su na snazi do 14. maja, nakon čega se očekuje povoljnija epidemiološka situaciju u Grčkoj i mogućnost primene olakšica koje su ranije najavljene.
Vakcinacija, Srbija i putovanja: Kako bi Kovid pasoši mogli da promene pravila putovanja

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.