Vučić sa Merkel o Kosovu i Metohiji: Razgovori dok se rešenje ne nađe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2019, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Merkel o Kosovu i Metohiji: Razgovori dok se rešenje ne nađe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u svojoj gustoj agendi, za dan i po boravka u Njujorku, inicirala susret sa srpskim predsednikom, sa kojim je razgovarala o Kosovu i Metohiji. Merkel je najavila da će posetiti Srbiju, tokom sledeće godine, pre isteka kancelarskog mandata. 

"Nemačka, i kancelarka Angela Merkel, će uložiti svu svoju energiju, trud i snagu da se očuva mir i stabilnost u Evropi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zato će tražiti da se razgovara sve dok se ne pronađe rešenje za pitanje KiM", izjavio je predsednik Vučić posle razgovora sa Merkel.

"Razgovarati i razgovarati, sve dok se ne nađe neko rešenje", poruka je kancelarke Merkel, preneo je Vučić novinarima.

Nemačka želi stabilnost na dugi rok, rekao je Vučić i naglasio:

"Razgovor sa Merkelovom bio je ne samo korektan, već i dobar i konkretan o tome kakav je "hodogram" i kako sve treba da izgleda od decembra kada se formira nova vlada u Prištini".

"Nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje problema na zapadnom Balkanu i da Nemačka kao vodeća evropska sila to želi i da će na tome da insistrira", konstatovao je predsednik Vučić.

Istakao je da je zadovoljan razgovorom sa Merkel, jednom od najuticajnijih evropskih i svetskih političara danas u Evropi:

"Mogao sam da vidim njenu opredeljenost da se rešavaju stvari na Balkanu, na miran način", rekao je Vučić.

Merkel je, kaže, kao i bezbroj puta do sada, ponovila stav da Kosovo treba da ukine takse, što i ceo svet čeka.

"I kada to krene, mislim da je plan i ideja Merkel i francuskog predsednka Markona, što sam i danas mogao da čujem, da se nastave razgovori brzo i da se napravi jedan reigonalni skup, kakav smo imali kada ga je Haradinaj "minirao", kako bi se krenulo u intenzivne razgovore i dijalog između Srba i Albanaca i pokušali da pronađemo kompromisno rešnje", rekao je Vučić.

Taj sastanak je održan na inicijativu nemačke kancelarke, koja je, kaže Vučić, "veliki lider, što pokazuje upravo i pažnjom koju posvećuje i malim zemljama i njihovim liderima".

Ukazao je da "Merkel uvek ima dovoljno energije, i da je, iako ima bezbroj drugih obaveza, našla vremena da, sa svojim timom, razgovaraju o Kosovu i Metohiji".

"To govori da je Evropa njena ideja i projekat, da želi mir i stabilnost u Evropi, da Nemačka hoće stabilnost i to na dugi rok. Nemačka će da uloži svu svoju snagu, trud i energiju da sačuva mir i stabilnost u Evropi. I zato će da traže od nas da razgovaramo i razgovaramo, dok ne pronađemo rešenje. U to sam siguran i to je za njih najvažnije", rekao je Vučić.

Kaže da je zamolio Merkel da dođe u Srbiju i da mu je rekla "da će posetiti našu zemlju tokom 2020, do kraja svog mandata".

Kako je rekao, "to bi bila velika čast za našu zmelju i prilika da joj se zahvalimo za sve sto je učinila za Srbiju".

Vučić je podsetio da je Nemačka prvi trgovinski partner Srbije i da je u prvih sedam meseci ove godine naša trgovinska razmena bila 3,03 milijarde evra i da se očekuje da ona opet bude više od pet milijardi evra, uprkos tome što se Nemačka suočava sa smanjenjem industrijske proizvodnje.

Sa kancelarkom je, kaže, razgovarao i o ekonomskim projektima, te u šali dodao da je "kukao" što je Folksvagen otišao u Tursku.

Prenela je, u istom tonu, kaže, da i on i bugarski premijer Bojko Borisov, žale na to, ali je naveo da je to za nas bila ogromna nada, ali da to nije kraj.

"Verujem da ćemo se izboriti za brojne nove nemačke investitore i da će Merkel, kada dođe u posetu Srbiji moći da poseti nekog od najvećih nemačkih investitora", rekao je Vučić.

Vučić: Sa Zaevom i Ramom o "malom šengenu"

Vučić je razgovarao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, sa kojima je, kako je rekao, pokrenuo ideju o daljem uklanjanju različitih barijera u poslovanju na teritoriji naše tri zemlje, te slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga.

"Nisam video Tačija, sa Palmerom važno da čujemo plan"

Vučić kaže da u sedištu UN gde se održava Generalna skupština, nije video Hašima Tačija, niti je bilo predloga za njihov susret, mada mu ne bi bio problem da sa njim razgovara.

"Nisam ga video, da sam ga video, ja nemam problem da pričam sa njim 1.000 puta. Da su me zvali, ja bih se sastao sa njim. Na žalost, nisam imao još taj poziv", rekao je predsednik na konstataciju novinara da je Tači u sedištu UN iako tzv. Kosovo nije član UN, niti ima status posmatrača.

Vučić je naglasio da Tači nije član zvanične delegacije, te da se u UN kreće i razgovara, kako se to kaže, "po kuloarima".

"Tači je ovde kao Vuk Jeremić, po kuloarima - šetaju se, jedu smoki i kokice i koga uhvate da se slikaju... Nije on ovde zvanično, nije to zvanična delegacija. Nego su dobili da mogu da se švrljaju", rekao je Vučić.

Upitan šta očekuje od razgovora sa američkim zvaničnicima Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom, on je rekao da su to, posle kancelarke Nemačke Angele Merkel i susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, veoma važni sastanci.

"Važni su sastanci sa Rikerom i Palmerom, da vidimo kakav je američki plan i šta je američka ideja (za KiM)", zaključio je Vučić.

Taj dogovor trebalo bi da bude konkretizovan na skupu u Novom Sadu, 9. i 10. oktobra, na kojem očekuje Zaeva i Ramu, a gde će glavna tema biti konkretizacija planova za jače povezivanje tržišta u regionu, odnosno kreiranje svojevrsnog "malog šengena".

"To što smo razgovarali sinoć, to ćemo da konkretizujemo. Hoćemo politički i ekonomski dublje da se povezujemo i da izlazimo kao blok pred Evropsku uniju i druge, a ne pojedinačno", rekao je Vučić.

To će biti prvi korak, a cilj je da povučemo i druge u regionu, rekao je Vučić i dodao da bi za nas bilo važno, zbog slobodnog protoka robe i usluga, da se u to "uvuče" i Priština, da sve bude na još višem nivou ekonomskih integracija nego u okviru Cefta, te da se privuku i BiH i Crna Gora.

On je uveren da su svi u regionu shvatili da su pojedinačno mali i slabi na drugim tržištima, te da bi, uz uspostavljanje jedinstvenog tržišta, zajedno bili neuporedivo jači u nastupu pred svetom i pred EU.

"Te ideje danas možda ne izgledaju mnogo važne, ali garantujem da bismo dramatično uvećali nivo naših investicija, koji je već veliki, pomoglo bi i drugima... takvo okruženje bi sve nas podiglo", uveren je Vučić.

Otvoreni smo, kaže, za nešto što neki zovu "mali šengen", ali kako god ga zvali, za nešto gde ćemo imati punu slobodu kretanja, prometa robe i usluga.

Vučić je rekao i da je danas imao dobar sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteršom, koji je pohvalio opredeljenje Srbije za mir i stabilnost i odgovornost Srbije u ponašanju .

"To je rekao pred svima i pred Rozmeri di Karlo (koja se svojevremeno u Stejt departmentu bavila Srbijom i Balkanom)", rekao je on.

Što se tiče sastanak sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom Vučić kaže:

"Važno je da Grčka, uprkos različitim glasinama, ostaje pri svom stavu. Micotakis mi je rekao: 'Aleksandre, ne brini' i potvrdio da Atina želi da Beograd i Priština dođu do kompromisnog rešenja, ali pre nego što dođe do toga, ako dođe, Grčka neće menjati svoj stav po pitanju nezavisnosti", rekao je Vučić.

Micotakis Vučiću: Grčka ne menja stav o Kosovu

Predsednik Srbije Vučić zamolio je premijera Kirjakosa Micotakisa da Grčka ne menja svoj stav o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, istakavši da je to za Srbiju od presudnog značaja, saopšteno je danas iz Vučićevog kabineta.

Vučić i Micotakis sastali su se sinoć u Njujorku gde danas počinje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije, što je njihov prvi susret od Micotakisovog izbora za predsednika vlade.

Predsednik Srbije ocenio je da srpski i grčki narod vezuje iskreno prijateljstvo, naglasivši da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Vučić sa Ajhorst: Delimično zvaničan, ali prijateljski susret

Vučić се sastao i sa direktorkom za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi EU Anđelinom Ajhorst.

"Delimično zvaničan, ali uvek prijateljski susret sa Anđelinom Ajhorst", napisao je Vučić na svom Instagram profilu, gde je postavio i fotografije susreta.

Vučić je zahvalio Grčkoj za podršku koju pruža Srbiji na evropskom putu, kao i na podršci dijalogu Beograda i Prištine, a premijera Micotakisa upoznao sa problemima koji su nastali nakon odluke kosovskih vlasti da uvedu takse na uvoz robe iz Srbije.

Premijer Micotakis je istakao da Grčka podržava dijalog, uz ocenu da mu jednostrani potezi ne doprinose.

On je rekao i da Grčka neće promeniti svoj stav kada je u pitanju priznanje samoproglašene države Kosovo, navedeno je u saopštenju posle sastanka Vučić - Micotakis.

"Hrvati bi dobro govorili o meni da je Srbija slaba"

"Hrvati bi sve najlepše govorili o meni da je Srbija slaba i unižena, da se klanja za ono što nije učinila, a pošto ekonomski snaži i drži do sebe, onda sam, naravno, ja kriv, i to prihvatam sa oduševljenjem", prokomentarisao je Vučić anketu u Hrvatskoj u kojoj je ocenjeno da je on najodgovorniji za to što dve zemlje nemaju dobre odnose.

Kako je dodao, Hrvati imaju "nepogrešiv njuh" za onog ko radi u interesu Srbije i uvek će ga, kaže, staviti na prvo mesto kao svog protivnika.

"Nepogrešiv nos imaju da vam jasno pokažu ko je taj ko dobro radi za Srbiju", istakao je Vučić.

"Hrvati su napravili anketu i zaključili da je Srbija kriva za to što nemamo najbolje moguće odnose. A onda, ko bi bio kriv nego Aleksandar Vučić, iako ja godinu dana nisam nikakvu izjavu dao o Hrvatskoj, sve do pre neki dan", rekao je Vučić srpskim novinarima u Njujorku posle sastanka sa Angelom Merkel.

Na komentar predsedničkog kandidata u Hrvatskoj Miroslava Škora, da srpski šef države govori o budućnosti, zato što, kako je rekao, ima problema da se seti prošlosti, Vučić mu je poručio "da pročita knjige iz psihologije u kojima piše da o budućnosti govore upravo oni kojima je čista prošlost, a da se na prošlost vraćaju oni kojima savest nije mirna".

"Što se Srba i Srbije tiče, malo toga imamo šta da 'peremo', nismo mi anđeli, ni sveci. Da li je bilo naših ljudi koji su vršili zločine? Jeste. Nismo anđeli i sveci - u odnosu na njih, i anđeli i sveci. Nismo mi pravili Jasenovac nego oni, i nemoj oni nekoga da vraćaju u prošlost", rekao je Vučić.

"Srbija", kaže, "želi da priča o budućnosti, a ako oni žele da govore o prošlosti onda su", kaže, "u vrlo teškoj poziciji.

Vučić sa Guterešom: Hvala što podržavate mir i stabilnost

Predsednik Srbije Vučić sastao se u sedištu Ujedinjenih nacija sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guterešom.

"Hvala što podržavate mir i stabilnost. Mi ćemo uvek biti posvećeni podršci Vašem radu", preneo je Vučić Guterešu, kako je zabeležio na svom Instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije njihovog susreta.

Glavna tema njihovih razgovora bilo je Kosovo i Metohija, gde UN imaju svoju misiju o čijem radu i situaciji Gutereš redovno izveštava Savet bezbednosti UN, uprkos pokušajima da se ta praksa ukine, ili svede na minimum.

Gutereš se inače zalaže da Unmik ostane na Kosovu sve dok je na snazi Rezolucija 1244, i takođe podržava dijalog Beograda i Prištine.

Sastanak sa Guterešom je prvi u nizu sastanaka koje će u okviru 74. zasedanja Generalne skupštine UN imati predsednik Srbije.

Vučić: Jačanje ekonomske saradnje s Irskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku vlade i ministru odbrane Republike Irske Leu Varadkaru na kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije i naglasio potrebu jačanja ekonomske saradnje dve zemlje

Vučić je razgovarao sa Varadkarom danas u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN i naglasio da je ključni interes Srbije dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Irskom.

On je rekao da primer irskog uspešnog ekonomskog oporavka umnogome može da pomogne sprovođenju daljih ekonomskih reformi u Srbiji, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Vučić je u razgovoru Varadkaru preneo da Srbija aktivno radi na poboljšanju poslovne klime u zemlji, o čemu svedoči i sve veći broj investicija iz inostranstva.

Predsednik Srbije izrazio je nadu da će uskoro biti i veći broj investitora iz Irske i uputio poziv premijeru Varadkaru da poseti Srbiju.

U fokusu njegovih razgovora biće Kosovo i Metohija, a ti razgovori će, kako je uoči puta ocenio Vučić, biti veoma teški.

Predsednik Srbije će, takođe, prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti, pre svega, borba protiv klimatskih promena.

Vučić s predsednikom Gvatemale

Vučić se sastao danas popodne, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, sa predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kojeg je pozvao da pozvao da poseti Srbiju.

Vučić je Moralesu poručio da bi poseta predsednika Gvatemale Srbiji unapredila odnose dve zemlje.

"Spremni smo da jačamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu", istakao je Vučić, a saopštila je pres služba predsednika Republike.

Vučić je zahvalio Moralesu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koje Gvatemala smatra sastavnim delom Srbije.

Predsednik je naglasio da Gvatemala uvek može da računa na podršku Srbije u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Takođe, predsednik Gvatemale je pozvao predsednika Vučića da poseti tu zemlju.

"Izražavamo spremnost za jačanje ekonomske saradnje, koja treba da prati dobre političke odnose naših dveju država", rekao je Morales.

Gvatemala, inače, ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao ni prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Ta zemlja je glasala protiv ulaska Kosova i u Interpol i Unesko.

Vučić sa Rikerom i Palmerom o Kosovu

Predsednik Srbije sastao se danas u Njujorku sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta - v. d. pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Republike, sagovornici su konstatovali da su Srbija i SAD intenzivirale politički dijalog i ekonomsku saradnju.

Oni su razgovorali i o mogućnosti da se otkloni prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju taksi na srpsku robu, jer se iskreno zalažže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

"Taj kompromis bi morao da uzme u obzir i poštuje interese tamošnjih Srba, kao i očuvanje držžavnih i nacionalnih interesa Srbije", naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije i zvaničnici SAD su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i saglasili se da su mir i stabilnost od suštinske važžnosti za politički i ekonomski napredak, kao i evropski put celog regiona, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.