Vučić zamolio Micotakisa da Grčka ne menja stav o Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 24.Sep.2019, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zamolio Micotakisa da Grčka ne menja stav o Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.
Predsednik Vučić je zamolio premijera Micotakisa da Grčka ne menja svoj stav o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, istakavši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je to za Srbiju od presudnog značaja.

On je upoznao premijera Micotakisa sa problemima koji su nastali nakon odluke Prištine da uvede takse na uvoz robe iz Srbije.
Premijer Micotakis je istakao da Grčka podržava dijalog, ali da smatra da mu jednostrani potezi ne doprinose, kao i da Grčka neće promeniti svoj stav kada je u pitanju priznanje samoproglašene države Kosovo.
Sastanak sa Micotakisom jedan je u nizu bilateralnih susreta predsednika Srbije, koje će imati tokom boravka u SAD, gde učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN.
Inače, Vučić je odmah po objavljivanju rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj, početkom jula, razgovarao sa Micotakisom i čestitao mu pobedu.
Vučić je tada izjavio da je Grčka Srbiji istinski prijatelj, da smo sa Aleksisom Ciprasom imali korektnu saradnju, a da veruje da sa Micotakisom ta saradnja može biti još bolja.
Planirani brojni susreti 
Predsednik će u Njujorku imati brojne bilateralne susrete. Očekuje se sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Vučić će sutra imati sastanak i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom.
Predsednik Srbije će, takođe, prisustvovati otvaranju 74. zasedanja Generalne skupštine UN, u čijem fokusu će biti, pre svega, borba protiv klimatskih promena.
Očekuju ga i razgovori sa premijerom Irske Leom Varadakarom, predsednikom Gvatemale Džimijem Moralesom, kao i sa vršiocem duznosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt dipartmentu Filipom Rikerom.
Na prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, Vučić će imati priliku da razgovara o najaktuelnijim pitanjima EU i Zapadnog Balkana.
Posle toga prisustvovaće i prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa Merkel o Kosovu i Metohiji: Razgovori dok se rešenje ne nađe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je u svojoj gustoj agendi, za dan i po boravka u Njujorku, inicirala susret sa srpskim predsednikom, sa kojim je razgovarala o Kosovu i Metohiji. Merkel je najavila da će posetiti Srbiju, tokom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Grčka neće priznati samoproglašeno Kosovo

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2019

BEOGRAD - Grčka neće promijeniti stav o nepriznavanju samoproglašene države Kosovo, rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis u Njujorku na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nastavak na Nezavisne Novine...

POSLE MICOTAKISA, VUČIĆ U NJUJORKU RAZGOVARAO SA Anđelinom Ajhorst! (FOTO)

Izvor: RTV Pink, 24.Sep.2019

Prvi radni dan Aleksandra Vučića u Njujorku bio je obeležen nizom sastanaka, a posle sastanka sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, predsednik Srbije sastao se sa Anđelinom Ajhorst, direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi EU (EEAS).

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.