Vučić i Micotakis potpisali Deklaraciju, temelj saradnje Srbije i Grčke

Izvor: RTS, 11.Dec.2019, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Micotakis potpisali Deklaraciju, temelj saradnje Srbije i Grčke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, sa kojim je potpisao Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje.
Drugog dana posete Grčkoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Nakon bilateralnog sastanka, Vučić i Micotakis su predsedavali sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nakon sednice potpisana je Deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke. "Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument", istakao Vučić. 
Potpisan je i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.
Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.
"Porodica Micotakis uvek bila prijatelj Srba" 
Predsednik Srbije je rekao da je danas posebno srećan što je kao predsednik Srbije gost premijera Micotakisa, čija je porodica uvek bila prijatelj Srba.
"Imamo posebno sećanje na celu familiju Micotakis i uvek ste bili veliki prijatelji Srba i Srbije. Nikada to ne zaboravljamo i sa posebnim poštovanjem se, između ostalog, prema vama tako odnosimo", rekao je Vučić.
Predsednik je ponovio da su Srbija i Grčka prijateljske zemlje i da se dva naroda tako i osećaju.

Istakao je da će Srbija danas i uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke, na kopnu i na moru, i dodao da je Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja.
"Takođe, na svakom mestu, u svim međunarodnim organizacijama isticaćemo neophodnost povratka otetih stvari kulture sa Akropolja Grčkoj. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu", poručio je Vučić.
Zahvalnost na podršci Grčke integritetu Srbije
Predsednik je zahvalio na podršci Grčke integritetu Srbije, međunarodnom pravu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na zalaganju da se ukinu takse.

"Druga stvar koja je od ogromnog značaja za nas i molim vas da nam dodatno pomognete svojim glasom veoma uglednog državnika unutar EU na bržem putu Srbije ka učlanjenju u Uniju. Bili bismo veoma zahvalni. I EU bi dobila veoma odgovornog člana, a Grčka prijatelja", rekao je Vučić.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je uverenje da će današnji sastanak postaviti snažan temelj za dalju saradnju dve zemlje.
"Grčka će biti stabilan saveznik na teškom putu koji ste izabrali", poručio je Micotakis.
Aleksandar Vučić se juče sastao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, a uručena mu je i Zlatna medalja za zasluge Grada Atine.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Drugi dan posete Grčkoj, Vučić sa Micotakisom

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom...Prethodno su srpski ministri, državni sekretari i pomoćnici ministara imali odvojene sastanke sa svojim resornim kolegama iz Grčke...Aleksandar Vučić predvodi srpsku delegaciju u Atini u kojoj su ministar...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.