Vučić sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije: Balkan da prednjači u Evropi i svetu (FOTO, VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Dec.2018, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije: Balkan da prednjači u Evropi i svetu (FOTO, VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicima vlada Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Vjorikom Danćilom

Sastanak predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije održan je u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike u 10.00 časova.

Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su razgovarali o odnosima u regionu, te dijalogu Beograda i Prištine, zatim o energetici, zajedničkim infrastrukturnim projektima...

- Ponosan sam i srećan što mogu da ugostim naše prijatelje. Hvala im na poseti, na tome što uvek rado dođu u Beograd i Srbiju. Nama je čast da ih ugostimo - rekao je predsednik Vučić u obraćanju za medije.

- Mislim da smo postigli nekoliko važnih dogovora na nekoliko važnih tema. Razgovarli smo o predsedavanju Evropskom unijom, a sledeći predsedavajući je Rumunija - najavio je predsednik.

On je rekao da je sa gostima ragovarao o zajedničkim projektima.

- Za Srbiju je značajna izgradnja auto-puta preko Vršca do Temišvara. Možemo da krenemo u izgradnju tog koridora i spajanje Beograda i Temišvara i to je od velikog značaja.

Mi već ulažemo u izgradnju pruge - podsetio je Vučić.

- Takođe, razgovarali smo o energetskim pitanjima, o tome kako da Srbija dođe do gasa. Zamolio sam ih za pomoć i podršku Srbiji - naveo je predsednik ističući iskrenu zahvalnost za posetu premijera tri države sa kojima, ocenjuje, postoji iskreno prijateljstvo.

- Doneli smo odluku da formiramo Inicijalni komitet koji će činiti po četiri predstavnika sve četiri zemlje - rekao je u nadi za ostvarivanje sportske saradnje.

Najavio je i organizaciju evropskog prvenstva u odbojci za žene za 2021. godinu.

- Pozivam našu braću i prijatelje iz Bugarske, Grčke i Rumunije da što češće dolaze u Srbiju. Mi možda nemamo da ponudimo ono što mogu Pariz, London i Rim, ali se nigde neće osećati tako dobro kao kod nas - rekao je predsednik.

- Zahvalna sam na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu - rekla je premijerka Rumunije Vjorika Danćila.

Ona je potvrdila da su teme razgovora bile sport, turizam, regionalna saradnja, infrastruktura...

- Želimo da proširimo saradnju i da značajnije unapredimo prijateljstva - rekla je govoreći o ekonomskim aspektima saradnje Srbije i Rumunije.

Ona je dodala da želi da podrži zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu.

- Ističem da Rumunija podržava evropski put Srbije. Čestitam vam na otvaranju poglavlja 17 i 18. Tačno je da svi mi moramo da se uključimo u podršku Srbiji. Trebalo bi da pružimo svu tehničku podršku kako bi Srbija mogla da otvori nova poglavlja i zatvori ona koja je već otvorila - kazala je Danćila.

Rumunsko predsedavanje počinje 1. januara 2019. godine. Moraćemo da odgovorimo na mnoge od izazova. Neki od njih su jedinstveni. Moraćemo da odgovorimo na pitanje Bregzita - navela je, između ostalog.

Predsednik Vlade Bugarske se takođe zahvalio na gostoprimstvu.

- Uvek svoje izjave počinjem time što ističem da pozdravljamo pristiupanje EU, povećanje BDP-a... S obzirom na to da se naše četiri zemlje nalaze na jednom od najlepših mesta na planeti. Imamo veliki potencijal koji dalje mora da se razvija - kazao je u uvodnom obraćanju bugarski premijer Bojko Borisov.

- Poslednji segment auto-puta na granici sa Srbijom biće završen u narednih godinu i po dana - najavio je: - Naša železnička infrastruktura biće deset puta bolja nego do sada. Zaista se nadam da ćemo i sa rumunskom vladom, kada dođe vreme, moći da dogovorimo saradnju mostova preko Dunava.

O problemima govori kao rešivim zahvaljujući jedinstvu.

- Važno je da radimo zajedno kada je reč o zajedničkim problemima, kao što je upravljanje migracijama. Ako nešto može da potopi Balkan, to je pitanje azila. Voleo bih da se ova tema podrži na agendi EU za vreme rumunskog predsedavanja - rekao je izrazivši nadu da će i Srbija uskoro postati deo EU.

- Cilj nam je da pkažemo pozitivne primere saradnje. Hvala vam puno na prilici da budem sa vama - rekao je Borisov.

Nakon jučerašnjeg bilateralnog sastanka, medijima se obratio i premijer Grčke Cipras.

- Ja bih rekao da smo napravili tim. Oni će jedni drugima dodavati loptu, kako bi igrali odbranu i zaštitili interes celog regiona - rekao je Cipras izrazivši zahvalnost za saradnju među ministrima sporta.

- Mislim da će nas ova kreativna utakmica dovesti do ponekog gola i poena - rekao je dodavši da Balkan nije neki drugorazredni region, te da može da postane fokus mira i region ekonomske saradnje, ali da to mora da ide kroz proširenje Evropske unije.

- Bugarsko predsedavanje pre nekoliko meseci je dalo mogućnost da se još jednom okrenemo ka Solunskoj agendi, koja je postavila uslove da Balkan bude region u centru pažnje.

Danas smo razgovarali o prioritetima rumunskog predsedvanja i proširenje EU je jedan od ključnih. EU mora da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu. Imamo pdređenih poteškoća koje moraju biti prevaziđene, ali kada je reč o ovim važnim pregovorima, želimo da prenesemo poruku mira. Sve zemlje Balkana moraju da ispune obaveze i da funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama: međunarodnom pravu, pravu manjina i vladavini prava. Mi smatramo da Srbija ispunjava ove kriterijume, a da druge države moraju da prate taj put - ocenio je on.

Dodao je da se razgovaralo o sistemu azila, te da će se put tom pitanju utreti tokom rumunskog predsedavanja EU.

- Prva zemlja koja primi ljude ne može snositit sav teret. To pitanje se tiče cele Evrope. Moramo ga podeliti među sobom - istakao je.

Cipras je rekao da je evropske fondove bitno iskoristiti na najbolji mogući način.

- Želimo da pretvorimo Balkan u region koji će da prednjači u Evropi i svetu - poručio je on, dodavši da ćemo to učiniti ujedinjeni.

JEZIVI SNIMAK NESREĆE KOD NIŠA: Autobus prepolovljen, voz iskočio iz šina, među mrtvima I DETE

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kvadriterala u Beogradu: Oči Srbije uprte u Rumuniju

Izvor: Mondo, 22.Dec.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicima vlada Bugarske, Grčke i Rumunije - Bojkom Borisovom, Aleksisom Ciprasom i Vjorikom Danćilom...Foto: Tanjug/Zoran Žestić..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Rumunija, tokom predsedavanja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.