Vlada Makedonije počela proces za promenu Ustava

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Makedonije počela proces za promenu Ustava

Vlada MKD usvojila na vanrednoj sednici predlog za izmenu Ustava radi promene imena države u Severna Makedonija, na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke

Na konferenciji za novinare portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski je rekao da će predlog za pristupanje ustavnim promenama sa smernicama odmah biti dostavljen parlamentu i da u Vladi očekuju da će poslanici sutra početi razmatranje i doneti odluku o pristupanju promenama Ustava.

Sada svi poslanici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez obzira na to kojoj partiji pripadaju, imaju istorijsku dužnost i obavezu pred građanima da obezbede put Makedonije ka stabilnosti, bezbednosti i ekonomskom prosperitetu. To je put ka EU i ka NATO, koji vodi preko dogovora Makedonije i Grčke", istakao je on.

Prema njegovim rečima, od poslanika se "očekuje odluka u tom pravcu kao izraz poštovanja volje građana koji su glasali na referendumu, kao i volje oko 80 odsto građana koji se u kontinuitetu izjašnjavaju da odobravaju članstvo u EU i NATO".

Na pitanje da li je obezbeđena podrška opozicionih poslanika VMRO DPMNE za potrebnu dvotrećinsku većinu, Bošnjakovski je izbegao da odgovori, rekavši da vlada očekuje da će poslanici slediti glas naroda, koji se, u velikoj većini, izjašnjava za članstvo u EU i NATO.

"Očekujemo da će poslanici slediti glas naroda, ono što su građani odlučili 30. septembra, ono što mi danas počinjemo kao proces je strateški interes Makedonije – članstvo u EU I NATO", rekao je portparol makedonske vlade.

Bošnjakovski je objasnio da su predviđena četiri ustavna amandmana, kojima će ispred imena države Makedonija biti dodata geografska odrednica "severna", biti izmenjena preambula i ojačane garancije za nepovredivost granice i teritorijalni integritet, kao i briga za Makedonce u dijaspori.

Da bi Sobranje izglasalo ustavne promene, vladajućim strankama, SDSM i DUI, potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im je potrebna podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Premijer Zoran Zaev je, u danas objavljenom intervjuu za grčki "Juronjuz", rekao da Makedoniji nisu potrebni izbori, i da su toku konsultacije sa poslanicima o podršci ustavnim izmenama.

Zaev je ranije najavio vanredne parlamenarne izbore do kraja novembra, ukoliko ne obezbedi dovoljnu podršku poslanika za izmenu Ustava.

Dogovorom sa Grčkom o rešavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predviđeno ja da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmene kojima će garantovati promenu imena u Severna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada Makedonije počela proces za promenu Ustava

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2018

Vlada Makedonije usvojila je danas popodne na vanrednoj sednici predlog za izmenu Ustava radi promene imena države u "Severna Makedonija", na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke...Na konferenciji za novinare portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski je rekao da će predlog za pristupanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.