Vesti istražuju da li smo plave krvi (4): Političke podvale lažnih plemića

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2018, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" istražuju da li smo plave krvi (4): Političke podvale lažnih plemića

Vladarske srpske loze Nemanjića i Hrebeljanovića nestale su sa lica zemlje, a direktne potomke po muškoj liniji nema ni dinastija Obrenović, već su oni danas iz rodoslova brata po majci kneza Miloša, čuvenoj baba Višnji. Istoričari tvrde da je car Uroš umro 1371. bez potomaka, a bez dece je bio i njegov brat od strica Jovan Uroš, koji je živeo u Grčkoj, dok su Hrebeljanovići i Lazarevići potekli od kneza Lazara, nestali smrću despota Stefan Lazarevića.

Ali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ako nije bilo pravih, jeste "lažnih" Nemanjića koji su kroz istoriju često svojatani. Pre desetak godina čulo se da porodica biznismena Bogoljuba Karića ima neke pobočne veze sa tom srpskom dinastijom, ali su istoričari to negirali. U političke svrhe je utkan slučaj Aleksisa Brimejera, koji je navodno delom bio poreklom od Nemanjića. U Srbiju ga je doveo i promovisao 1992. godine vođa radikala Vojislav Šešelj, predstavljajući ga kao poslednjeg potomka, odnosno praunuka ruskog cara Nikolaja koga je Lenjin sa celokupnom porodicom streljao.

Šuškalo se u političkim krugovima da je Šešelj bio u dogovoru sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem da bi podigao rejting i suprotstavio daleko starije Nemanjiće, protivniku kumu Vuku Draškoviću i potomcima dinastije Karađorđević sa kojima je lider SPO bio u dobrim odnosima. Brimejer je okarakterisan u medijima kao sumnjivo lice iako je Šešelj isticao da je princ Aleksej Drugi Dolgorukov Romanov, a preminuo je tri godine kasnije u Španiji i više nije pominjan.

Bilo je i drugih kroz istoriju koji su se kitili vladarskim rodoslovom, a da im "plava krv", nija dokazana. U prvoj polovini 19. veka izvesni knez Konstantin Nemanja obratio se Šarlu Desetom, kao poslednji Nemanjić i jedini legitimni naslednik srpskog prestola. Međutim, nije dobio podršku zbog pretpostavke da je samozvanac, pa se više za njega nije čulo.

Sve su to lažni titulari, jer kako objašnjava istoričar Radoš Ljušić za "Vesti" Nemanjići su "mrtva dinastija", a bez potomaka su i sve ostale srpske dinastije, osim Karađorđevića.

- U srednjem veku izgubili smo krupno plemstvo, taj naš najbolji deo i to nas je mnogo koštalo, jer su danas razvijene zemlje Zapada u 16, 17. i 18. veku imale apsolutističke vlasti koje su prosvećivale i vaspitavale svoj narod, za razliku od nas - kaže Ljušić.

Pobočni potomci po Miloševom polubratu Jakovu su Slobodan Jakovljević i njegov brat Srboljub. Oni su i pred sudom dokazali da su iz reda prve muške linije Jakovovoj, čija je porodica 1851. prezime promenila u Jakovljević zbog dinastičkih sukoba sa Karađorđevićima. Opštinski sud u Gornjem Milanovcu je 2004. godine doneo rešenje kojim su proglašeni zvaničnim naslednicima loze kneza Miloša, pa su nasledili i titulu princa.

Pevačica Jelena Karleuša pohvalila se šesnaestinom plave krvi koju ima zahvaljujući prababi, austrijskoj grofici Mariji fon Dajc. Kaže da jedna

mala ulica u Gracu, nosi njeno ime i podseća na požrtvovanost i humanitarni rad grofice u tadašnjim ratovima.

- Bila je veliki dobrotvor, ali nažalost, umrla je u političkom izgnanstvu i siromaštvu - priča pevačica o prabaki po majci.

Najpoznatiji u istoriji ovih prostora bio je lažni car Šćepan Mali kome je čak pošlo za rukom da bude vladar Crne Gore od 1767. do 1773. Veruje se da je stigao iz Dalmacije, a kada su se zbog fizičke sličnosti pronele vesti da je to ruski car Petar i da nije ubijen u zaveri, zaseo je na tron. Lažnom caru su glave došli Turci po čijem ga je nalogu ubio njegov sluga Grk. Istraživanja istoričara dr Rastislava Petrovića, pokazala su da je samozvanac Šćepan Mali, zapravo, Jovan Balević.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.