Izvor: Beta, 15.Nov.2009, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan podržava evrointegracije i suverentitet Srbije

BEOGRAD, 14. novembra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, nakon susreta s papom Benediktom XVI, da je dobio podršku Vatikana za evrointegracije Srbije, kao i podršku integritetu i suverenitetu Srbije na Kosovu i Metohiji, javio je RTS.

Predsednik je srpskim novinarima posle sastanka u Vatikanu rekao da je s papom došao do zaključka da je prijem 2014. u EU zemalja Zapadnog Balkana 2014, koju su predložili grčki i italijanski premijer Jorgos Papandreu i Silvio Berluskoni, realističan plan.

Tadić je izrazio zahvalnost papi na principijelnim pozicijama Vatikana prema pitanju Kosova, ukazavši na značaj Kosova i Metohije kao izvorišta srpske državnosti i kulture.

"To je prostor na kome je izgradjen hrišćanski identitet našeg naroda, a politička saradnja Srbije i Vatikana je od izuzetne važnosti zbog velikog uticaja Vatikana na medjunarodnu politiku", istakao je predsednik Srbije.

Vatikan nije priznao jednostrano proglasenu nezavisnot Kosova.

U razgovoru o mogućoj poseti pape Srbiji, Tadić je naveo da je, što se tiče države Srbije, poziv otvoren i da se s papom saglasio da bi obeležavanja godišnjice Milanskog edikta 2013. godine bilo idealno vreme za tu posetu.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.