Izvor: Radio 021, 18.Dec.2019, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Grčkoj otkrivene grobnice stare 3.500 godina

Američki arheolozi, nedaleko od mikenske palate na Peloponezu, otkrili su dve kraljevske grobnice stare oko 3.500 godina, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

Kako je saopšteno, kupolasti krovovi u blizini palate iz bronzanog doba u Pilosu srušili su se tokom antičkog perioda i toliko grobnice napunili zemljom, da pljačkaši nisu mogli da uđu u grobnice i opljačkaju ih u potpunosti.

U grobnicama su pronađeni zlatni pečatni prsten, zlatni talisman egipatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << boginje, a Ministarstvo je istaklo da je otkriće važno jer osvetljava ranu fazu mikenske civilizacije.

Veća od dve grobnice dugačka je 12 metara, dok je druga za dve trećine manja, a obe pripadaju tolološkoj vrsti grobnice, masivne podzemne konstrukcije sa kupolama, čija je visina mogla da dostigne i 15 metara.

Mikenska civilizacija postojala je između 1650. i 1100. godine pre nove ere i predstavlja izvor brojnih mitova i legendi antičke Grčke, poput Trojanskog rata.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.