Izvor: Radio 021, 06.Jul.2020, 15:45

Turističke agencije otkazale sva putovanja u Grčku do 15. jula, neće prestati da traže pomoć države

Turističke agencije su, čim je za ponedeljak najavljeno zatvaranje grčke granice za turiste iz Srbije, zbog pogoršanja zdravstvene situacije širenjem pandemije virusom COVID-19, otkazale sva putovanja koja nisu mogla da se realizuju do početka zabrane ulaska u tu zemlju, rekli su predstavnici agencija u Srbiji.

"Otkazali smo sva putovanja za Grčku do 15. jula, do kada važi odluka Grčke o zatvaranju granice za turiste iz Srbije', rekao je direktor turističke agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Sabra travel Vladimir Vlaho.

Grčka je u šest časova zatvorila granicu za državljane Srbije do 15. jula, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola.

Vlaho je rekao da je do 15. jula u Grčku trebalo da otputuje oko hiljadu ljudi, a da je grupa od oko sto putnika koja je u nedelju krenula u tu zemlju automobilima i autobusom ušla bez problema i bez testiranja na COVID-19, osim možda sporadično, pre stupanja odluke na snagu.

On je rekao da su agencije u teškom položaju i da je pesimista jer se ne nada državnoj pomoći.

"Tražili smo pomoć u minimalcima za zaposlene, država je rekla da nema zlatni ćup i verujem da nema novca", rekao je Vlaho.

Dodao je da ostaje da se vidi "da li je jeftinije održavati broj zaposlenih državnom pomoći ili preko pomoći na birou nezaposlenih".

Vlaho je rekao da su konkurisali za kredit u Fondu za razvoj pre dva i po meseca, da im je odobrena suma nedovoljna za isplatu jedne plate zaposlenima, ali da ni to još nisu dobili.

Komercijalni direktor Plana tursa Milan Vasić rekao je da su u nedelju obavestili 34 putnika da se putovanje zakazano za ponedeljak otkazuje i da oni nisu bili previše razočarani, a da je jedna trećina i sama htela da odustane.

"Putnici kojima je otkazano letovanje u Grčku dobiće zamenske vaučere za neki drugi aranžman", rekao je Vasić.

On je rekao da je Plana turs realizovala 35 odsto bukiranih aranžmana u ovoj godini, a da je to samo desetak odsto u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

Vasić je rekao da turističke agencije neće prestati da traže pomoć države jer u tom sektoru, zajedno sa prevoznicima i vodičima, radi oko 20.000 ljudi.

Istakao je da je dodatni problem negativna reklamna kampanja jer su "neki mediji pisali da smo odveli putnike na ostrva gubavaca".

Direktorka turističke agencije Olimpik travel Branka Karadžić rekla je da je u nedelju otkazan čarter let za Krit za 20 putnika i da su "racionalno" prihvatili razloge.

Ona je rekla da agencija nije "životno ugrožena" u poslovanju, ali da bi pomoć države dobrodošla.

Kovačević je rekla da je dosta putovanja pomereno za 20. jul, a da je veliki problem u poslovanju to što se ne može planirati.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.