Izvor: Vaseljenska TV, 23.Mar.2013, 16:01

Sveti Nektarije Eginski čudotvorni iscelitelj

Sveti Nektarije Eginski čudotvorni iscelitelj

Čudesni grob svetog Nektarija Eginskog (Foto: Vaseljenska TV)

Valjevo – ‘’Zar je moguće da u ovom našem grešnom i strastoljubivom veku, ponovo nebo siđe na zemlju i zemlja rodi takav miomirni cvet?’’
Sveti Nektarije Eginski, svetac i čudotvorac još za svoga života, bio je veliki blagoslov za pravoslavnu crkvu, a opet od nje same progonjen, međutim po milosti Božijoj, krotko pretrpevši svako poniženje i iskušenje isti oni koji ga osudiše, kasnije ga proglasiše i svecem.
Nedavno je o ovom grčkom svecu, želeći da sa njegovim čudima, kojih je zaista puno, upozna i srbski verni narod, prota Nenad Andrić uz blagoslov Eparhije valjevske priredio knjigu „Svetlopis o Svetom Nektariju Eginskom, mitropolitu pentapoljskom“.
Ovo kratko izdanje, u kom je opisan svečev život i čuda koja i dalje čini sto godina nakon upokojenja, je pravi raj za dušu. Narodu koji više niti se nada, niti veruje, pogled na ovog kroktog starca nad kim su se do same smrti ređale nepravde i oko njega kružile klevete i način na koji je on sve to podnosio, treba da unesu tračak svetla i volje u zalutale duše.
O tome kako je i zašto priredio knjigu posvećenu životu i čudima svetog Nektarija, prota Nenad kaže:
„ O Svetom Nektariju skoro da ništa nisam znao do 2007. godine.Samo da je Svetitelj novijeg datuma u odnosu na drevne Svetitelje i da je Grčkog porekla. Međutim uoči Ivanjdana te godine došao sam u manastir Ćelije da se poklonim grobu Svetog Ave Justina.Ušavši u Ćelijski hram zatekao sam sledeći prizor: ispred ikone Presvete Bogorodice Androske u invalidskim kolicima sedeo je mlad čovek, a pored njega dežurna monahinja i mladić koji je pridržavao kolica. Monahinja mi je rekla: oče Nešo dođi da upoznaš našeg brata Miodraga. Pružio sam ruku ka čoveku koji nije bio u stanju da se rukuje, imao je rak kostiju, duboka metastaza,otpušten iz bolnice kao neizlečiv slučaj…
Čuo je za Svetog Nektarija da isceljuje od raka i da delić njegovih moštiju nalaze se u Ćelijama i došao je sa kumom da moli Svetitelja da ga izleči.Tako je i bilo za 6 meseci bez intervencije lekara ustao je iz kolica, rak je nestao. On sada živi i radi u Novom Sadu zove se Miodrag Bukvić. Videvši sve ovo kao svedok Božijeg dela i Svetog Nektarija dužnost mi je da dela Božija slavna objavljujem. Prvo sam to pisao na listićima koje sam delio, a zatim se moja duša vezala za Svetog Nektarija. Kada sam pročitao njegovo žitije od Svetog Ave Justina, da bi lično počeo da pribegavam zastupništvu ovog milog Ugodnika Božijeg i još se nagledao čuda koja traju.“
To je samo jedno od mnoštva čuda koje se pripisuju ovom čudotvornom svecu. U Kramizi kod Atine, imenjak svetog Nektarija Eginskog, Arhimandrit Nektarije Vitalih je živi svedok milosti Božije i ovog sveca, koji ga je još u mladosti spasao sigurne smrti i na zaprepašnjeće svih doktora izlečio od raka na plućima od čega je bolovao.
„Upoznao sam i zavoleo prijatelja Svetog Nektarija Eginskog vremešnog Arhimandrita Nektarija Vitalisa koga je Sveti Nektarije Eginski iscelio od raka pluća 1980. godine tako što mu se javio došavši sa Božijeg Neba, razgovarao sa njim i blagoslovio ga. Starac i danas služi u svojoj devetoj deceniji i mnoga se čuda dešavaju na njegove molitve…Mnogi dobijaju decu, isceljenja od teških bolesti, đavoimanosti…Tako da Gospod kroz oba Nektarija pomaže deci Svojoj u ove dane…To mi je sve dalo povoda da priredim ovu skromnu knjigu o Velikim Slugama Božijim da što više ljudi ide u sretanje Hristu kroz dela koja Gospod čini kroz Sv. Nektarija Eginskog koja su vidljiva, opipljiva, vrh vrhova a mogu da ih posvedoče i verujući i neverujući.To je istinsko prisustvo Boga u svetu, ne u pisanijama već u našim životima.“
Ni na jednom od pokloničkih putovanja koja se organizuju svake godine nije izostajalo čuda svetog Nektarija. I ovog proleća od 12. Do 16. aprila u organizaciji manastira Jovanje planira se put na pokloničko putovanje za Eginu kod Svetog Nektarija gde su njegove mošti Čudotvorne i kod starca Nektarija Vitalisa na molitve u Kamrizu kod Atine.
„Monahinje sa Egine kažu da je Sveti Nektarije u nekoliko snoviđenja poručio da u njegov manastir nemože doći niko koga on nije pozvao da ga vidi i da mu pomogne. Znači na nama je da poželimo da odemo i Sveti će učiniti po veri našoj i darivati nam pomoć od Boga.“ – poručuje prota Nenad.
Za sve informacije o ovom putovanju možete se obratiti ocu Nenadu Andriću na brojeve telefona : 014/ 245 – 513 i 066/888 – 7570, kao i na imejl adresu nenadandricc@gmail.com .
The post Sveti Nektarije Eginski čudotvorni iscelitelj appeared first on Vaseljenska TV.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vaseljenska TV...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vaseljenska TV. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vaseljenska TV. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.