Izvor: RTS, 14.Avg.2020, 12:51

Sudar grčkog i turskog vojnog broda u Mediteranu

Grčki i turski ratni brodovi sudarili su se u istočnom Mediteranu, saopštilo je grčko ministarstvo odbrane, opisujući događaj kao "nezgodu".
Tokom ove nedelje tenzije na relaciji Atina–Ankara su neprekidno rasle nakon što je Turska uputila jedan istraživački u pratnji vojnih brodova s ciljem da mapira deo mediteranskog dna na kojem su, kako se pretpostavlja, nalazišta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nafte i gasa.

Obe zemlje polažu pravo na taj deo Mediterana, pa je zbog toga za danas zakazan sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU.
Turski istraživački konvoj kretao se vodama između Kipra i grčkog ostrva Krita, a njihovu plovidbu su pratili i nadzirali grčki vojni brodovi.
U jednom trenutku je tokom manevrisanja došlo do kolizije između jednog grčkog i jednog turskog vojnog broda.
"Bila je to nezgoda", saopšteno je Rojtersu iz pouzdanog izvora u Grčkoj.
Turska se nije oglasila povodom ovog incidenta u Mediteranu, ali je predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio odmazdom svakome ko bi se usudio da napadne turski istraživački brod.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudar grčkog i turskog ratnog broda

Izvor: B92, 14.Avg.2020

Grčki i turski ratni brodovi sudarili su se u istočnom Mediteranu, saopštilo je danas grčko ministarstvo odbrane, opisujući događaj kao "nezgodu"...Tokom ove nedelje napetost u odnosima između Atine i Ankare neprekidno rasle nakon što je Turska uputila jedan istraživački brod,u pratnji vojnih...

Nastavak na B92...

EU solidarna sa Grčkom, poziva Tursku na deeskalaciju

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Avg.2020

BRISEL, ATINA - Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije izrazili su večeras "punu solidarnost" s Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku na "hitnu deeskalaciju", nakon što je turski brod počeo istraživanja nafte i gasa u spornima vodama istočnog Mediterana.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.