Subvencije za energiju u Grčkoj od septembra premašile dve milijarde evra

Izvor: B92, 11.Feb.2022, 12:58

Subvencije za energiju u Grčkoj od septembra premašile dve milijarde evra

Atina -- Grčka će šesti mesec zaredom u februaru subvencionisati račune za električnu energiju za domaćinstva i kompanije, koje se suočavaju sa rastućim cenama energije.

To je rekao ministar energetike u sredu, podižući ukupnu vrednost šeme na preko 2 milijarde evra.

Vlada je od septembra do januara potrošila oko 1,7 milijardi evra da subvencioniše račune za električnu energiju i gas za domaćinstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije i poljoprivrednike.

"Vlada, šesti mesec zaredom... štiti porodice i preduzeća od uticaja energetske krize bez presedana", rekao je ministar energetike Kostas Skrekas u televizijskoj poruci.

"Sa merama koje danas najavljujemo, ukupna rasterećenja premašuju dve milijarde evra", rekao je on i dodao da će troškovi za februar iznositi 350 miliona evra.

Grčka je u septembru ponudila subvenciju za račune za električnu energiju od 9 evra mesečno za utrošenih prvih 300 kWh u mesecu. To je povećano na 18 evra za oktobar, zatim na 39 evra za novembar, odnosno na 50 evra za decembar, prenosi Rojters.

Prošlog meseca produžila je olakšice za domaćinstva i u januaru, uz subvencije za troškove električne energije za primarna mesta stanovanja procenjene na 42 evra mesečno.

Skrekas je rekao da će prosečna mesečna subvencija za potrošnju električne energije do 300 kWh za februar iznositi 39 evra, nakon što su cene energije blago pale.

Subvencije su finansirane iz prihoda od trgovine dozvolama za emisiju CO2. Međutim, Grčka bi takođe mogla da koristi budžetska sredstva u nepovoljnim uslovima, rekao je ministar finansija Hristos Staikuras za državnu televiziju ERT u sredu.

Grčka je takođe pokrenula šemu vrednu 100 miliona evra za subvencionisanje građana koji odluče da povećaju energetsku efikasnost svojih domova i pomognu u smanjenju emisije gasova staklene bašte. Takođe planira da podrži građane sa istom sumom za zamenu neefikasnih klima uređaja i frižidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.