Štednja u grčkim bankama sigurna

Izvor: Glas javnosti, Beta, 15.Mar.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štednja u grčkim bankama sigurna

BEOGRAD - Banke u Srbiji, čiji su vlasnici grčke banke, nemaju probleme u poslovanju i štednja u tim poslovnim bankama je sigurna!

U Narodnoj banci Srbije (NBS) navode da Vojvođanska banka, Pireus, Alfa banka i Evrobanka EFG, čije su matične banke u Grčkoj, u ukupnoj bilansnoj sumi bankarskog sektora Srbije učestvuju sa 16,3 odsto, zbog čega, kako se ističe, centralna banka pažljivo prati sva dešavanja vezana za tu grupu banaka.

Agencija za utvrđivanje kreditnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << boniteta Fič rejtings (Fitch Ratings) smanjila je krajem februara rejtinge bankama Pireus, Alfa, Evrobank EFG i Nacionalnoj banci Grčke, koja je vlasnik Vojvođanske banke, jer očekuje dalje pogoršanje stanja ekonomije Grčke.

Rejtinzi su spušteni po jedan stepen, na tri B (BBB), što je rejting na dva stepena iznad visokorizičnog.

Narodna banka Srbije je istakla da su banke u Srbiji, uključujući i one u vlasništvu banaka iz Grčke, visoko solventne i likvidne i da ne postoje problemi u njihovom poslovanju koji bi mogli da dovedu ugrožavanja interesa klijenata.

- Takozvane grčke banke u Srbiji, navela je NBS, prema srpskim zakonima su domaće banke čiji su akcionari matične banke iz Grčke i imaju status domaćih kompanija. Novac koji je uložen u kapital tih banaka ne može se povući i on ostaje u Srbiji kao trajna garancija solventnosti ovdašnjim deponentima, kreditorima i drugim poveriocima - navodi NBS.

Narodna banka je istakla i da se mogućnost povlačenja sredstva iz Srbije odnosi na otplatu kredita koje su ranije uzele strane kompanije i matične banke, ali da je banka dužna da obezbedi da te otplate ne ugrožavaju stabilnost poslovanja na srpskom tržištu.

- Sve banke u Srbiji u grčkom vlasništvu i njihove matične bankarske grupe su, prema Bečkom sporazumu, preuzele obavezu da održavaju stalni nivo plasmana u Srbiji - navela je NBS i dodala da se na osnovu toga ne očekuje smanjenje kreditne aktivnosti na srpskom tržištu.

Kreditna aktivnost četiri grčke banke u Srbiji, navela je NBS, povećala se tokom 2009. više od 10 odsto i te banke imaju značajne likvidne rezerve, tako da postoji značajan potencijal koji omogućava dalji kreditni rast.

Narodna banka Srbije je ocenila da se usporeniji rast kredita "grčkih banaka" u 2010. godini očekuje zbog stanja na srpskom tržištu i nije pretežno povezan sa finansijskom krizom u Grčkoj.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.