Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 04:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Evropi: Glavni u Holandiji, Grčkoj i Turskoj

Druga polusezona se zahuktava u evropskim ligama, a vikend su golovima i asistencijama obeležili Mateja Kežman, Miralem Sulejmani, Danko Lazović i dvojac iz Pireja Kovačević – Đorđević.

Najbolji utisak su i ovog vikenda igrači iz Srbije ostavili u Holandiji. Danko Lazović je u 91. minutu posle kornera glavom loptu skrenuo u prečku, a odbitak je Deni Kuvermans pretvorio u gol za pobedu od 2:1 nad gostujućim Ekscelziorom. Za PSV je od 79. minuta igrao i Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rajković, a „filipsovci" su ovom pobedom povećali razliku na pet bodova nad Ajaksom i šest nad Fejenordom. Da se odlepe pomogao im je i bivši mladi reprezentativac Goran Lovre koji je sa svojim Groningenom iščupao bod Fejenordu u Roterdamu (1:1). Blista novi A reprezentativac Miralem Sulejmani koji je na gostovanju De Grafšapu dao drugi od tri Herenvenova gola za pobedu od 3:0. Herenven i Groningen sa utakmicom više imaju samo po bod manje od drugoplasiranog Ajaksa i dele treću poziciju sa Fejenordom.

Najveća srpska kolonija, ona u Seriji A, uglavnom je bila na terenu posle dužeg vremena. Kapiten naše reprezentacije Dejan Stanković (Inter) i Aleksandar Luković (Udineze) su odigrali celu utakmicu u Udinama koja je završena bez golova. Takođe i Aleksandar Kolarov (Lacio) i Nikola Lazetić (Torino) u utakmici koja je isto bez golova završena u Torinu. Boško Janković je ušao u poslednjih sedam minuta poraza Palerma na Olimpiku od Rome (0:1). Fiorentina je pobedila Empoli u gostima sa 2:0. Zdravko Kuzmanović je odigrao ceo meč za „ljubičaste", a i golman Vlada Avramov je konačno bio bar na klupi. Na klupi je bio i golman Dragan Novaković, čija je Ređina bodom iz Bergama (2:2) pobegla iz zone ispadanja.

Ivica Dragutinović je predvodio odbranu Sevilje u dramatičnoj pobedi nad Osasunom kod kuće (2:1). Milan Lola Smiljanić je odigrao ceo meč na Monžuiku sa Betisom. Ali Espanjol bez Kamenog na golu i Tamuda u špicu nije ista ekipa i porazom (1:2) propustili su šansu da preteknu Viljareal i Atletiko Madrid u trci za Ligu šampiona. Nikola Žigić je drugih 45 minuta utakmice na Mestalji učestvovao u novom porazu Valensije (0:1). Ovoga puta su izgubili od Almerije koja ih je pretekla i na tabeli, a izveštaji španskih medija gotovo ne pominju Žigićevo prisustvo na terenu. Možda prerano otpisani Levante čiju mrežu čuva Vladan Kujović pobedio je u gostima Mursiju (3:2) i povukao je sa sobom u zonu ispadanja.

Vladimir Stojković (Sporting) i Milan Stepanov (Porto) bilu su i ovog vikenda prinuđeni da utakmicu prate sa klupe, a sastali su se njihovi klubovi u velikom portugalskom derbiju na stadionu „Žoze Alvalade" u Lisabonu. Pobedio je Sporting sa 2:0, a prvi gol je dao Simon Vukčević, šutnuvši loptu kroz noge golmana Porta Heltona. Drugi crnogorski reprezentativac, Milan Purović (Sporting) ostao je na klupi kao i dva pomenuta reprezentativca Srbije. Akademika Miloša Pavlovića izgubila je u gostima od Uniao Leirie (1:3), a naš bivši mladi reprezentativac nije igrao zbog kartona. Nesuđeno Partizanovo ovojanuarsko pojačanje Vukašin Dević (24) igrao je poslednja dva minuta u remiju Belenenšeša kod Brage (1:1).

Duet Kovačević – Đorđević je doneo novu pobedu Olimpijakosu. Jedini gol na utakmici protiv Bajevićevog i Ivićevog (nije igrao zbog povrede) Arisa u Pireju postigao je u 80. minutu kapiten Predrag Đorđević posle penala dosuđenog nad Darkom Kovačevićem.

Mateja Kežman se vraća posle operacije kolena serijom golova. Juče je u derbiju kola protiv do te utakmice lidera prvenstva Sivaspora u gostima dao dva gola za Fenerbahče. Ušao je u igru u 74.minutu kod vođstva od 2:1 i to mu je bilo dovoljno za dva gola (78. i 86. minut) i pobedu Fenera od 4:1. Na tabeli je sada u vrhu klasičan turski dvojac, Galatasaraj sa 45 i Fener sa 44 boda. Loše je sreće Damir Kahriman koji je ovog meseca iz Vojvodine došao u Konjaspor. Branio je dve utakmice i u svakoj primio po tri gola, juče kod kuće od Ankaraspora (1:3).

Milan Biševac i Nenad Kovačević su odigrali ceo meč u kojem je Lans kod kuće odigrao 2:2 sa Strazburom. I taj bod je bio dovoljan da se za toliko održe iznad zone ispadanja. Marko Baša nema sreće. Zalečio je jednu povredu, postao kapiten Le Mana i u prvoj utakmici s trakom doživeo novu povredu. Juče ga nije bilo u pobedi kod kuće kojom su ponovo u igri za evropska takmičenja.

Milan Jovanović je u 76. minutu ušao u igru u ekipi Standarda iz Liježa na gostovanju protiv Brisela kod vođstva od 1:0, što je bio i konačan rezultat utakmice.

U Engleskoj je igran FA kup i ni jedan od naša dva štopera nije bio ni u protokolu. Bane Ivanović se posle duge pauze nakon ruskog prvenstva tek prilagođava Londonu i Čelsiju, a Aleks Ferguson je Nemanji Vidiću protiv super brzih napadača Totenhema na Old Trafordu pretpostavio Vesa Brauna (3:1 za Junajted).
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.