Spekhard razgnevio Makedonce

Izvor: Politika, 07.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spekhard razgnevio Makedonce

Skoplje – Američki ambasador u Atini Danijel Spekhard je govorom predstavnicima „Ahepas”, najveće organizacija grčke dijaspore u SAD, razgnevio Makedonce, toliko da su oni iz dijaspore uputili protesno pismo Stejt departmentu. Američki diplomata je u obraćanju Amerikancima grčkog porekla Makedoniju imenovao nepoželjnom skraćenicom BJRM, a grčkim vlastima poručio da ne brinu, jer Amerika podržava njihovo nastojanje da severnom susedu promene ime. Spekhard je prevideo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << činjenicu da su SAD Makedoniju pod njenim ustavnim imenom priznale još 2004. godine.

Podstaknuti pismom svojih sunarodnika iz Ujedinjene makedonske dijaspore, makedonski mediji su aktuelizovali govor američkog ambasadora u Atini, citirajući delove u kojima se „prepoznaje zaokret u američkoj politici prema Makedoniji”.

Sem što je Makedoniju oslovljavao sa BJRM, Spekhard je potencirao da se „Grčka ponosi na svoju istoriju i Aleksandra Velikog i njegovog oca Filipa”, čime je falsifikovao istorijske činjenice. On je takođe, objasnio, da SAD u Bukureštu nisu nametale ime severnog suseda Grčkoj.

– Mi smo, citiraju mediji Spekharda, rekli da sve dok nema konačnog rešenja za ime, treba da se pridržavamo reference BJRM i Privremenog sporazuma... te da BJRM ne može da računa na članstvo u NATO sve dok se ne reši spor oko imena.

I da ne bi bilo dileme da je to zvanični stav Vašingtona a ne njegova lična opservacija, Spekhard je precizirao: „Mi apsolutno želimo da Skoplje vidimo u NATO, no to se neće dogoditi sve dok naš partner Grčka ne bude zadovoljna konačnim rešenjem imena BJRM.”

Spekhard nije jedini koji ignoriše odluku svoje vlade o priznavanju Makedonije pod njenim ustavnim imenom. Vidljivo je da su i druge američke diplomate, prilikom posete Makedoniji izbegavali da državu Makedonaca imenuju njenim ustavnim imenom, upotrebljavajući termine „ova zemlja” i „vaša država”.

M. Radenković

[objavljeno: 08/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.