Severni pol topliji od Srbije, o čemu se radi!?

Izvor: Mondo, 01.Dec.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severni pol topliji od Srbije, o čemu se radi!?

Srbija i Grčka sinoć su bile hladnije od Severnog pola i područja oko njega.

Foto: Mondo/Goran Sivački

  Laponija i Skandinavija, gde se prirodno očekuje da u ovo doba godine caruju debeli minusi, sneg i led, bile su toplije od Srbije i okoline, a jug Grčke bio je hladniji od severa Skandinavije.

Na Severnom polu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bilo je neverovatnih 10 stepeni u plusu, dok su se Srbija i okolina ledile na minus 12 stepeni Celzijusovih.

Kako meteorolozi objašnjavaju, za ovo potpuno "klimatasko ludilo" kriva je ledena vazdušna masa iz Sibira.

Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weataher2Umbrellla", rekao je da je prethodne večeri i noći bilo toplije na severu Skandinavije nego na jugu Grčke.

"Znatno je bilo toplije u Laponiji i iznad arktičkog kruga nego u Srbiji i na našem području. Ledena vazdušna masa iz Sibira, a pod uticajem veoma snažnog anticiklona, prodrla je preko istočne Evrope, Panonske nizije, oblasti Karpata i našeg područja sve do južnih predela Balkana, odnosno do severnih predela Grčke i do obalnog područja Crnog mora, pa sve do bugarsko-turske granice i dalje do juga", objašnjava Đurić za beogradske medije.

Ledena subota: Srbija u minusu

Kako dodaje, istovremeno je snažan ciklon doneo veoma tople vazdušne mase sa Atlantika i jugozapada Evrope sve do zapadnih i severnih predela Skandinavije.

"Temperature su prelazile 10 stepeni Celzijusovih. Tako je, na primer, u Murmansku, koji je od Beograda udaljen 3.500 kilometra, a nalazi se na krajnjem delu severozapadne Rusije, na obali Barencevog mora i zalazi iznad polarnog kruga, izmereno četiri stepena, a u Beograd minus šest, a bilo je i minus 12 u nekim delovima, a u Rumuniji još niža temepratura", naveo je Đurić.

Međutim, ono što nam sledi, dodao je, jeste da, posle hladnih dana u Srbiji, stiže temperaturni preokret.

Kako prognoziraju meteorolozi, neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine očekuje se tokom sledeće nedelje, a najtopliji dan biće utorak, kada se u Srbiji očekuje maksimalna dnevna temperatura od čak 15 stepeni Celzijusovih.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Temperaturno iznenađenje: U Skandinaviji sinoć bilo toplije nego u Srbiji

Izvor: Radio 021, 01.Dec.2018

Srbija i Grčka sinoć su bile hladnije od Severnog pola i područja oko njega...Laponija i Skandinavija, gde se prirodno očekuje da u ovo doba godine caruju debeli minusi, sneg i led, bile su toplije od Srbije i okoline, a jug Grčke bio je hladniji od severa Skandinavije...Na Severnom polu bilo je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.