Saradnja Srbije i Mađarske u razvoju biciklističkih staza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 17:17

Saradnja Srbije i Mađarske u razvoju biciklističkih staza

Srbija i Mađarska učestvuju u realizaciji programa prekogranične saradnje u razvoju mreže biciklističkih staza, kao dela biciklističke staze poznatije kao "Najbolje na Istoku", duže od 6.000 kilometara, a koja kreće od Norveške i završava se u Grčkoj.

Projekat, čiji je ukupan budžet veći od 350.000 evra i koji se realizuje u okviru trećeg poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << započet je 1. decembra 2020. godine i trajaće 18 meseci, saopštila je vojvođanska vlada.

Kako se navodi, u Privrednoj komori Vojvodine danas je održana otvarajuća konferencija projekta pod nazivom "Zajednički razvoj prekogranične mreže biciklističkih staza koja ima pristup prirodi" - Ekobikenet.

Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i NIF - kompanija za razvoj nacionalne infrastrukture, projektni partner iz Mađarske.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da je ideja razvoja cikloturizma, odnosno turizma namenjenog posetiocima koji prolaze Evropu na biciklu, veoma značajna.

"Govorimo o bezmalo 18.000 turista u periodu pre pandemije koji su prošli kroz Vojvodinu biciklom. Zajedno sa drugim sekretarijatima nastojaćemo da pomognemo još više ovu ideju i nove grane turizma, kao i druge ideje koje će dovesti što veći broj turista u Vojvodinu", rekao je Inanišević.

Naveo je da biciklistička staza poznatija kao "Najbolje na Istoku" generiše znatan broj turista i dodao da je ideja Pokrajinske vlade i Sekretarijata za privredu da se u Vojvodini razvijaju svi vidovi turizma.

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak je rekla da je projekat veoma bitan za razvoj privrede i turizma, ali je i pokazatelj potencijala životne sredine naše zemlje, jer će predviđena biciklistička trasa prolaziti dobrim delom kroz Srbiju.

"Ona obuhvata veliki broj zemalja, što znači da će svi turisti voljni da voze bicikl moći da prenoće na pojedinim lokacijama i da vide šta to Srbija nudi", rekla je Tabakova.

Navela je da je uslov za početak izgradnje te staze priprema projektno-tehničke dokumentacije.

Pojedinosti o samom projektu predstavili su menadžer projekta Milan Iličić iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i Lorand Vigh iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Projekat "EcoBikeNet" se odnosi na izradu odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze i turističke signalizacije ka zaštićenim područjima na delu rute Eurovelo 11, što je preduslov za izgradnju biciklističkih staza kroz Mađarsku i Srbiju na toj ruti.

Ovaj koridor definiše Evropska biciklistička federacija sa ciljem da poveže sever i jug evropskog kontinenta.

Realizacija ovih zadataka predstavlja doprinos projektnih partnera razvoju međunarodnog biciklističkog koridora Eurovelo 11.

S obzirom na to da je ruta na deonici koja prolazi kroz teritoriju Srbije zemljana staza duž nasipa u nezadovoljavajućem stanju, predviđena je izrada neophodne projektno-tehničke dokumentacije.

Biciklističke staze koje budu izgrađene na osnovu te dokumentacije, kao i postavljena turistička signalizacija ka zaštićenim područjima, znatno će doprineti promovisanju zdravijeg načina života, izmeštanju biciklističkog saobraćaja sa glavnih puteva na kojima se trenutno odvija, kao i razvoju cikloturizma i ekoturizma, navodi Pokrajinska vlada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uskoro kreće obnova državnog puta između Kikinde i sela Nakovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021

Projekat "Povezanost Banata" ulazi u svoju završnicu. Nakon 20. maja, počinju radovi na rehabilitaciji državnog puta između Kikinde i sela Nakovo, a duž biciklističke staze, koja spaja ta dva mesta, postavljen je 281 stub solarne rasvete. U prethodnom periodu, putem programa prekogranične saradnje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.