SRBI NE MOGU U GRČKU DO 1. JULA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2020, 15:25

SRBI NE MOGU U GRČKU DO 1. JULA!

Odluka stupa na snagu odmah.

Srpski turisti, po svemu sudeći, ipak neće moći da uđu u Grčku sve do 1. jula!

- Ova odluka objavljena je u grćkom Službenom glasniku i odmah je stupila na snagu. Svi grčki zvaničnici obećali su da će za nas biti otvorene granice 15. juna i ovo predstavlja veliko iznenađenje za nas. Videćemo šta će biti dalje - rekao je ministar trgovine,turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić za medije.

Kolona automobila iz Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << našla se jutros na graničnom prelazu Promahona u nadi da će Grci kasnije posle podne otvoriti granice kao što je bilo najavljeno i ući u zemlju. Međutim, kako saznaju mediji iz pouzdanih izvora srpskim državljanima ipak neće biti omogućen ulazak u zemlju.

Takođe, kako piše i grčki "Ethnos", na graničnom prelazu Promahona trenutno se stvorila kolona od deset kilometara sa turistima iz Nemačke, ali i iz balkanskih zemalja. Kako navode, svi koji su bili iz Srbije u koloni vraćeni su nazad budući da se naša zemlja više ne nalazi na listi onih koji mogu da uđu u Grčku.

U ovom trenutku nema precizne informacije šta je konkretan uzrok zabrane srpskim turistima, ali se pretpostavlja da se vlada odlučila na ovaj korek zbog porasta obolelih u Srbiji. Doduše, i sam premijer Grčke Kirjakos Micotakis je zajedno sa stručnim epidemiološkim štabom više puta naglasio da su zbog promene epidemiološke situacije moguće i promene odluka o prijemu putnika iz EU i neevropskih zemalja.

Podsetimo, još 20. maja Grčka je objavila da će otvoriti granice sa Srbijom. Prema najavama ministra turizma Harisa Teoharisa, listu od 29 zemalja formirali su na osnovu epidemiološkog profila zemalja regiona, a i u skladu sa najavama evropske Organizacije za vazdušnu bezbednost.

- Zatečeni smo čitavom situacijom sa Grčkom. Vidite i sami kakve su najave bile. Ljudi su se poveli idejom da je maltene sve u redu. Naš ambasador je u kontaktu sa grčkim vlastima i očekujemo da tokom dana dobijemo zvaničan stav i razloge zbog čega naši građani trenutno ne mogu da uđu u Grčku. Onda ćemo obavestiti i javnost o tome.

Nemamo informaciju da naši građani mogu da putuju u Grčku, znam samo da imamo problem - istakao je Odalović.

- Grci su objavili određene odluke, ali treba videti šta se dešava. Ovo mora da se reši. Čekamo od grčkih vlasti da dobijemo jasne instrukcije i da obavestimo građene da znaju da li uopšte da kreću, kuda i kad - izjavio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.