SPC: Grčka crkva priznala ukrajinsku, poslednji korak pred ambisom

Izvor: RTS, 20.Okt.2019, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Grčka crkva priznala "ukrajinsku", poslednji korak pred ambisom

Na liturgiji koju je služio arhiepiskop atinski Jeronim, mitropolit kanonski nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve pominjan je kao jedan od autokefalnih poglavara, saopštila je SPC. Stav Srpske pravoslavne crkve ostaje neizmenjen – "ukrajinske raskolnike ne priznajemo za pripadnike Crkve".
Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je arhiepiskop atinski Jeronim juče praktično priznao Pravoslavnu crkvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajine.

Naime, atinski arhiepiskop je juče služio zajedničku liturgiju sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem u Solunu, a "lažni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije Dumenko" pominjan je kao jedan od poglavara autokefalnih pravoslavnih crkava, objašnjava SPC.
Ovaj postupak je, upozorava Srpska pravoslavna crkva, poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju.
"I inače raskol nije izazvala Ruska Pravoslavna Crkva, nego isključivo Carigradska Patrijaršija, a za njegovo eventualno produbljivanje i produžavanje odgovornost će snositi i Jeladska Pravoslavna Crkva kao dosad jedina koja je, posle dužeg opiranja, ‘legla na rudu‘ i postupila po instrukcijama Fanara, Vašingtona i Bog zna koga sve još", ukazuje SPC.
Još nije kasno, ističe se u saopštenju i napominje da arhiepiskop Jeronim ima još manevarskog prostora da se zaustavi i da ne doprinese još većem i težem raskolu.
"Stav Srpske Pravoslavne Crkve, saborski formulisan, ostaje neizmenjen: nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu", piše u saopštenju.
Inače, Crkva Grčke je i ranije, na vanrednom zasedanju sinoda, priznala autokefalnost Crkve Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC: Grčka crkva priznala Pravoslavnu crkvu Ukrajine

Izvor: Blic, 20.Okt.2019

Srpska pravoslavna crkva ocenila je da je atinski arhiepiskop Jeronim juče praktično priznao Pravoslavnu crkvu Ukrajine i tom na liturgiji koju je služžio u Solunu, a na kojoj je kao jedan od autokefalnih poglavara pominjan i mitropolit kanonski nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.