Rekonstrukcija grčke vlade: Ko odlazi, a ko ostaje

Izvor: Vesti-online.com, 28.Avg.2018, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija grčke vlade: Ko odlazi, a ko ostaje

Grčki premijer Aleksis Cipras rekonstruisao je svoj kabinet.

On je zadržao ministra finansija Euklida Cakalotosa, koji je rukovodio izlaskom zemlje iz trećeg programa međunarodne pomoći, i ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa, javlja Rojters.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos saopštio je da je kabinet rekonstruisan, pri čemu su zamenjeni ministri unutrašnjih poslova, pravde, kulture i brodarstva, između ostalih, prenosi ANA.

Uskoro će, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << najavila je grčka agencija, biti objavljena celokupna lista novih ministara.

Cipras se od jutros konsultovao sa svojim savetnicima o rekonstrukciji vlade, naveli su vladini izvori.

Grčki premijer je u ponedeljak isključio mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, poručivši da je njegova stranka uverena da će izbori biti održani u jesen 2019, kao što je i planirano, ali je, istovremeno, rekao da je njegovoj vladi i Sirizi potrebna "nova krv".

Cipras je juče izabrao svog ministra unutrašnjih poslova na ključnu funkciju u levičarskoj Sirizi, čime je, kako je ocenila britanska agencija, nagovestio rekonstrukciju kabineta kako bi dobio veću podršku posle bolnog programa međunarodne pomoći.

Govoreći o izborima predviđenim za narednu godinu, Cipras je istakao da će to biti "bitka nad bitkama".

- Da bismo pobedili u svim ovim bitkama, moramo da se udružimo, potrebno nam je jedinstvo i preporod. Našoj zemlji, vladi i partiji potrebna je nova krv i veća želja da prionu na posao - poručio je on juče.

Grčka je prošle nedelje izašla iz poslednjeg, trećeg međunarodnog programa pomoći, ali mnogim Grcima nije do slavlja posle devetogodišnjih smanjenja plata i penzija, zaključio je Rojters.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.