Izvor: RTS, 03.Avg.2021, 19:50

Požari u Severnoj Makedoniji i Grčkoj – zatvoren prelaz Evzoni, kritično u predgrađu Atine

Na granici između Severne Makedonije i Grčke, posle podne su zbog požara zatvoreni granični prelazi sa obe strane – Bogorodica i Evzoni. Šumski požari gore širom Severne Makedonije, a gori i u predgrađima Atine gde je određeni broj građana zarobljen između dva požara. Četiri helikoptera iz Srbije pomažu u gašenju požara u Severnoj Makedoniji.
Zbog požara koji je posle podne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbio u blizini graničnog prelaza Bogorodica, saobraćaj na ovom prelazu je u prekidu i vozila se preusmeravaju na granični prelaz Dojran, saopštio je Auto-moto savez Severne Makedonije.

Granica je zatvorena i sa druge strane, gde je grčki prelaz Evzoni već nekoliko sati zatvoren, a u toku je gašenje požara, prenosi Plusinfo.
Požar je lokalizovan, ali nije poznato kada će granični prelazi biti otvoreni.
Na terenu se nalaze vatrogasne ekipe iz Đevđelije. Požar je izbio posle podne i zahvatio je obližnju borovu šumu.
Požar se zbog vetra širio ka granici sa Grčkom, o čemu su informisani i grčki vatrogasci, prenosi portal Večer.
Požari širom Severne Makedonije, Srbija poslala četiri helikopteraPrema poslednjim informacijama Centra za upravljanje krizom Severne Makedonije, na teritoriji te zemlje je registrovano nekoliko požara.
U gašenju požara u Severnoj Makedoniji učestvuju i četiri helikoptera iz Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski zahvalio je kolegi iz Srbije Aleksandru Vulinu na pomoći u gašenju požara.

"Država je uz građane, a danas su sa nama naši prijatelji, moj dragi kolega iz Srbije Aleksandar Vulin i pomoćnik ministra za krizne situacije Luka Čaušić koji su poslali četiri helikoptera da gase požare u državi", napisao je Spasovski u objavi na Tviteru.
U blizini graničnog prelaza sa Grčkom izgorelo je preko 20 hektara niskog rastinja, a jak vetar preti da vatru približi hotelu u Đevđeliji.
U gašenju požara učestvuju vatrogasci iz Đevđelije i Demir Kapije, građani i privatne kompanije.
Požari su zabeleženi i u oblastima oko Kumanova, Ohrida, Bitolja i Štipa.
Vatra zahvatila kuće u predgrađima AtineNepoznat broj stanovnika, vatrogasaca i policajaca je, kako prenosi Katimerini, zarobljen između dva velika požara na severu Atine koji su već uništili kuće u naselju Varibobi.

"Vatra je van kontrole", naveo je zamenik guvernera periferije Atika Vasilis Kokalis i upozorio da se vatra širi i da bi mogla da stigne do naselja Adames.
Dodao je da jak vetar ometa gašenje požara i otežava ispuštanje vode iz vazduha, a letelice ne mogu da lete tokom noći.
"Ovo je tragedija. Vatra je stigla do trga u Varibobiju", rekao je Spiros Vretos, gradonačelnik Aharnona kojem pripada naselje Varibobi. 
Gašenju požara ne pomažu ni vremenske prilike – u Atini su danas izmerena rekordna 46,3 stepena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.