Počinje javna rasprava o amandmanima na Ustav Makedonije

Izvor: B92, 05.Dec.2018, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje javna rasprava o amandmanima na Ustav Makedonije

Skoplje -- U Makedoniji počenje javna rasprava o izmenama Ustava, koja traje do pet dana, a nakon što je Sobranje u ponedeljak usvojilo četiri nacrta ustavnih amandmana.

Potom će uslediti treća i završna faza usvajanja amandmana na Ustav Makedonije.

Za usvajanje amandmana u parlamentu biće potrebna dvotrećinska većina, odnosno 80 poslaničkih glasova, preneo je makedonski portal AlsatM.

Promena makedonskog ustava proizašla je i Prespanskog sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su potpisali Grčka i Makedonija, jula ove godine, o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.

Predviđa se da bi promene Ustava Makedonije mogle biti završene polovinom januara 2019, a da bi stupile na snagu potrebno je da i parlament Grčke ratifikuje Prespanski sporazum.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Vladi Makedonije javna rasprava o amadmanima na Ustav, ispred protest VMRO DPMNE

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2018

Prva u nizu javnih rasprava o nacrtima amandmana za promenu Ustava kojim se menja ime države u Severna Makedonija i potvrđuju državnost i makedonski identitet održana je danas popodne u Vladi Makedonije...Istovremeno sa prvom od pet javnih rasprava, opozicioni VMRO DPMNE je održao protest ispred...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.