Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2018, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Makedonije raspravlja o potrebi za menjanjem Ustava, Zaev poziva na pomirenje

U parlamentu Makedonije danas je počela plenarna sednica o predlogu za pristupanje ustavnim promenama i promeni naziva države u skladu s dogovorom s Grčkom.

Sa 71 glasom za i 40 protiv usvojen je dnevni red sa jednom tačkom – predlog za pristupanje ustavnim promenama zbog sprovođenja dogovora sa Grčkom i promene imena države u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.U obraćanju poslanicima premijer Makedonije Zoran Zaev je pozvao na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pomirenje. On je pozvao poslanike da ostave partijske interese i "pogledaju u budućnost".

"Hajde kolege sa leve i desne strane (plenarne sale) da damo jedni drugima ruku. Šaljem poruku da oprostimo za 27. april. Znam da ovo ima politčku cenu", rekao je Zaev.

Makedonski mediji tumače da Zaev nudi amnestiju za učesnike nasilja u parlamentu 27. aprila, u zamenu da poslanici VMRO DPMNE glasaju za ustavne izmene.

Makedonski premijer je pozvao, kako je rekao, svakog poslanika da napravi logičan izbor za budućnost Makedonije.

"Mogo smo se podelili… društvo nam je podeljeno. Hajde da kažemo stop podelama, država nam je zajednička. Nema bolje mogućnosti od ove kada smo potrebni državi", rekao je Zaev, dodajući da je ;vlada spremana da predlozi opozicije uđu u ustavne amandmane.

Poslanik opozicione VMRO DPMNE Ilija Dimovski je prethodno zatražio da se plenarna sednica danas i završi.

Kako je rekao, parlament nema ni izborni ni referendumski legitimitet za menjane Ustava.

On je rekao da za sada nema dogovora vlasti i opozicije, čiji su glasovi potrebni za dvotrećinsku većinu.

Dok je u Sobranju počinjala rasprava ispred zgrade se okupila manja grupa pristalica nacionalističkih udruženja koja se protive promeni Ustava, a oko zgrade Sobranja raspoređena je i policija.

Odbor parlamenta Makedonije za ustavna pitanja usvojio je u petak 12. oktobra predlog makedonske vlade za izmene Ustava radi promene imena države.

U slučaju da poslanici to prihvate dvotrećinskom većinom na plenarnoj sednici, koja može da traje najviše 10 dana, vlada predlaže nacrt amandmana i parlament nastavlja raspravu o izmenama makedonskog ustava.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.