Makedonija: Sporazum o imenu izglasan po hitnom postupku, opozicija napustila sednicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2018, 03:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Sporazum o imenu izglasan po hitnom postupku, opozicija napustila sednicu

Makedonski parlament danas započinje parlamentarnu proceduru ratifikacije sporazuma o novom imenu Makedonije, a predsedavajući Taljat Džaeri očekuje da će taj dokument biti izglasan do kraja nedelje.

Poslanici u makedonskom parlamentu većinom glasova izjasnili su se danas za izglasavanje Zakon o potvrđivanju sporazuma između Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, po skraćenom postupku, predlog je obrazložio šef diplomatije Nikola Dimitrov, nakon čega je najuticajnija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opoziciona VMRO-DPMNE napustila sednicu.

Dimitrov je rekao da ratifikacija u parlamentu treba da se odvija brzo zbog Evropskog saveta, čije zasedanje je zakazano za kraj meseca, kada će, kako se očekuje, Makedonija dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU.

Tokom obraćanja Dimimitrova opozicioni poslanici su sa svojih mesta uzvikivali "izdajice".

Nakon glasanja, poslanici VMRO-DPMNE su lupali po skupštinskim klupama i dobacivali "Izdajnici, prodali ste državu".

Poslanik opozicije Dragan Danev je u svom obraćanju rekao da je sporazum sa Grčkom protivustavan i da ova "kapitulantska vlada" gura poslanike da učestvuju u, kako je rekao, genocidu nad pravnom državom.

Nakon toga poslanici VMRO-DPMNE napustili su sednicu.

U nastavku će se o sporazumu izjasniti Odbor za evropske poslove.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dok Sobranje bude odlučivalo, ispred će biti protesti

Izvor: B92, 19.Jun.2018

Skoplje -- Predsedavajući makedonskog parlamenta Taljat Džaferi sazvao za danas sednicu samo s jednom tačkom dnevnog reda Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma s Grčkom...Poslanici bi danas trebalo najpre da se izjasne o potrebi usvajanja tog predloga zakona o ratifikaciji, a potom bi debata bila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.