Papademos i nova koaliciona vlada hvataju se u koštac sa grčkom krizom

Izvor: Southeast European Times, 11.Nov.2011, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papademos i nova koaliciona vlada hvataju se u koštac sa grčkom krizom

Novi lider mora da održi na okupu rascepkan politički sistem i ubedi Grke da su potrebna nova smanjenja plata i povećanja poreza da bi se dobili krediti za spas njihove zemlje.

11/11/2011

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 11.11.2011.

Novi grčki premijer Lukas Papademos položio je zakletvu u petak (11. novembra), zajedno sa vladom koju čine preostali ministri iz PASOK-a, zatim iz Nove demokratije (ND) i desničarske stranke LAOS. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

Nova vlada, oko koje su se dogovorili bivši premijer Jorgos Papandreu i lider ND Antonis Samaras, biće na dužnosti do izbora, koji su okvirno planirani za februar.

Do tada će Papademos morati da sačuva krhku koaliciju, pokušavajući da održi dotok spašavajućih kredita. On će takođe morati da ubedi Grke, odlučne u svojim protestima, da prihvate dodatne mere štednje kao cenu za ostanak u evrozoni i neodlazak zemlje pod stečaj.

Na vrhu Papademosovog (64) dnevnog reda je da progura kroz parlament uslove drugog paketa spasa od 130 milijardi evra od trojke EU-MMF-ECB.

Mada će novi sporazum značiti još mera štednje za finansijski iscrpljene građane, on omogućava Grčkoj da otpiše 50 odsto duga koji je nakupila, uprkos prvom paketu spasa od 109 milijardi evra.

Nova vlada je donela olakšanje liderima EU i evrozone, koji su zapretili da će izbaciti Grčku, ako se ne uspostavi koalicija.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj i predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo rekli su da Atina mora brzo da postupa u pogledu novog sporazuma.

„Važno je da nova grčka vlada uputi vanstranačku poruku uveravajući svoje evropske partnere da je rešena da učini sve što treba da svoj dug dovede na stabilnu silaznu putanju“, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da vlada mora da sarađuje u svom raznolikom sastavu.

„Voleli bismo da Grčka dođe na pravi put što pre i voleli bismo da reformski napori za bolju i efikasniju i konsolidovaniju Grčku imaju široku političku podršku“, rekla je ona.

Papademos je sada na čelu koalicije, ali ne vlade jedinstva. Članovi manjih grupa u rascepkanom grčkom parlamentu koji ima 300 poslanika -- komunisti, radikalna levica SIRIZA i nezavisni -- nisu u njoj.

LIderka Komunističke stranke Aleka Papariga kaže da je glavni cilj koalicije „da slomi narodni pokret neposredno pre nego što zemlja bankrotira“.

Poslanica PASOK Elena Panaritis rekla je da Papademos ima „tehničko znanje“ koje je potrebno zemlji. „Možemo da preživimo ako ostavimo stranačku politiku po strani i usredsredimo se na racionalan plan za Grčku“, rekla je ona za SETimes.

Međutim, mada je rečeno da je Papademos izabran zbog svoje političke nezavisnosti i reputacije stručnog tehnokrate, postoji skepticizam da je previše povezan sa institucijama koje su za pakete spasa zauzvrat tražile štednju.

„On je prvo bankar, a onda Grk“, kaže predsednik Helenskog centra za evropske i međunarodne analize Stavros Karkalecis za SETimes. Papademos „je čuvar sistema i on će nastaviti Papandreuovu politiku, koja je protiv najsiromašnijih grčkih građana i društva“, dodao je on.

Papademos je rekao da je uveren da može da održi stabilnost Grčke, mada će se i on -- kao Papandreu -- suočiti sa čvrstim otporom sindikata koji su već zakazali štrajk za sledeću nedelju.

Papademos je priznao poteškoće.

„Zemlja je na ključnom raskršću“, rekao je on. „Nisam političar, ali sam sprovodio ekonomsku politiku u Grčkoj i Evropi“.

Jorgos Cogopulos, istraživač u Helenskoj fondaciji za evropsku i spoljnu politiku u Atini, izjavio je za SETimes da je Papademos „trenutno najbolji izbor, jer uživa veliko poštovanje u Briselu i u svetu“.

On je rekao da Papademos ima još jednu kritičnu prednost: „Pomoći će da se smanji deficit kredibiliteta, što je bio jedan od najvećih problema Grčke“.

Ali, on je rekao da će novi lider morati da pazi da izbegne gubitak javnog poverenja, što se desilo Papandreuu jer je gurao samo štednju, a ne i reforme i konkurentnost.

„Nije propao memorandum [sa trojkom], nego politika prethodne vlade“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.