Palma postao počasni konzul Grčke: Ovo je veliki dan za Srbiju

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2018, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palma postao počasni konzul Grčke: "Ovo je veliki dan za Srbiju"

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma postao je počasni konzul Grčke u Srbiji.

Marković je položio zakletvu u ambasadi Grčke u Beogradu, a svečanosti je prisustvovao ministar spoljnih poslova i njegov koalicioni partner Ivica Dačić.

"Danas je veliki dan za mene, za Srbiju i Pomoravski, Rasinski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Šumadijski i Braničevski okrug, jer će biti otvoren konzulat koji će biti u funkciji građana”, rekao je Marković koji je zahvalio grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, jer je potpisao ukaz da Marković postane počasni konzul.

On je rekao postoji prijateljstvo između Srbije i Grčke, ali i dobri lični odnosi između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aleksisa Ciprasa, te da Grčka podržava Srbiju na putu ka EU i ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

Podsetio je da je još ranije u Paraliji otvorio Kancelariju koja pomaže turistima iz Srbije, te dodao da će nastaviti da na ovaj način pomaže jer, kako je rekao, "to voli da radi i čini ga srećnim".

"Nikada se nije desilo da kada sretnem neke naše studente i da im ne dam neki dinar, evro…Ja sam čovek koji voli da pomaže. Kad pomažem, ja sam srećan. Meni ova funkcija leži zbog toga. Katerini me je proglasio za pocašnog građanina, a danas sam postao počasni konzul. To je veliko priznanje", rekao je Marković.

On je naveo da može mnogo da doprinese i kada je reč o poboljšanju ekonomskih odnosa. Dačić je rekao da Srbija ima tradicionalne prijatejski odnose sa Grčkom koja je jedan od znajčajnijih partnera.

"Podržava nas na putu ka EU, zalaže se za unapređenje regionalne saradnje i sa drugim zemljama Balkana. Jedan je od vodećih investitora. Imamo oko 200 mešovitih kompanija, a četiri grčke banke zauzimaju 15 odsto banakrskog tržišta u Srbiji”, rekao je Dačić.

Komentarišući otvaranje konzulata u Jagodini, Dačić je rekao da će to dati dodatni impuls intenziviranju odnosa dve zemlje. "Imajući u vidu ličnost počasnog konzula, prijateljske odnose sa Grčkom, očekujemo da će prioritet njegovog delovanja biti jačanje ekonomske saradnje", rekao je Dačić.

Ambasador Grčke Elias Eliadis se složio da su odnosi dve zemlje izuzetni i dodao da bi trebalo da postanu više paktični, a jedan od načina je i turizam. Navodeći da je plan da se poveća broj grčkih turista u Srbiji, ambasador je rekao da je zbog toga vrlo važan konzulat koji će biti otvoren u Jagodini i istakao da je Marković najadekvatniji čovek za pocašnog konzula. "Velika nam je čast što je Marković pristao da preuzme funkciju. On godinama radi na tome da odnosi dve zemlje ojačaju", rekao je Eliadis.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.