PONOS SRPSKE ODBRAMBENE INDUSTRIJE: Srbija razvija artiljerijska oruđa i municiju, prošle godine izvezeno 1.500 projektila

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2021, 08:31

PONOS SRPSKE ODBRAMBENE INDUSTRIJE: Srbija razvija artiljerijska oruđa i municiju, prošle godine izvezeno 1.500 projektila

Raketa G-2000 koju je domaća kompanija "Edepro" nedavno prodala Oružanim snagama Grčke jedna je od najjačih aduta odbrambene industrije Srbije.

Ovaj projektil, kalibra 122 milimetra, dometa 40 kilometara, smatra se najpreciznijom nevođenom raketom na svetu, a domaći stručnjaci već rade na dostizanju teorijskog limita njenog dometa od 50 kilometara.

Posao sa Grčkom, jedan od najvažnijih poslednjih godina u domenu namenske industrije, pokazuje da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uspešno sačuvala resurse za proizvodnju i razvoj artiljerijskih oruđa i municije, koji su izuzetno cenjeni na svetskim tržištima.

U Ministarstvu odbrane poručuju da je naša zemlja jedna od svega desetak država na svetu koje imaju mogućnosti da razvijaju dalekometne artiljerijske sisteme, oruđa, municiju i opremu za upravljanje vatrom.

Analiza Balkanske bezbednosne mreže, urađena na osnovu izveštaja koje je Ministarstvo trgovine dostavilo OEBS-u, pokazala je da je 2020. iz Srbije u svet otišlo 1.525 artiljerijskih raketa i 72 oruđa, kao i da su glavna tržišta Kipar, Grčka, Turska, UAE, Saudijska Arabija, Jermenija, SAD i Izrael.

- Iz Srbije je izvezeno 1.500 artiljerijskih raketa u Tursku i 25 u Grčku. Skroman izvoz u Grčku prerastao je u politički i ekonomski važan posao. Reč je o izvozu velike količine raketa G-2000, beogradske firme "Edepro", koje se proizvode u valjevskom "Krušiku" - navodi Balkanska bezbednosna mreža.

Raketa G-2000 razvijena je na bazi sovjetske rakete 122 milimetara "Grad", s tim što joj je domet povećan - sa 20 na 40 kilometara.

Ovaj projektil važna je karika i u lancu aktuelne faze modernizacije raketne artiljerije Vojske Srbije. Prošle godine, posle dužeg niza godina, G-2000 ispaljena je iz modernizovanog modularnog lansera "oganj", pri čemu su srpske "cevi" posle dugo vremena "uhvatile" domet od 40 kilometara. Toliko je dobacila i samohodna haubica "nora", koja će uskoro dodatno ojačati artiljerijske jedinice naše vojske.

Samo u poslednje tri godine u naoružanje je uvedeno više od 20 različitih vrsta artiljerijskog naoružanja i opreme. Svakako najveći iskorak napravljen je na sistemu "oganj" od koga se očekuje da naredne decenije bude okosnica vatrene podrške jedinicama.

Ovaj sistem, koji je još u fazi ispitivanja, primenio je gotovo sve postojeće tehnološke i taktičke zahteve - veliki domet, preciznost vatre, projekcija putanje...

Novi model "ognja", osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalne elemente omogućio je daleko veću brzinu upotrebe - od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, potrebna su mu svega tri minuta, dok je njegovoj starijoj verziji bilo potrebno neuporedivo više vremena.

Interesovanje stranih vojski za srpske rakete objašnjava se situacijom na tržištu, ali i globalnim trendovima gde je prioritet - smanjenje troškova. Svet je "gladan" nevođenih raketnih projektila visoke preciznosti, čija je cena u odnosu na vođene rakete neuporedivo niža. Rakete kalibra 122 milimetra, koje pravi "Krušik", kompatibilne su gotovo svim derivatnima starog sovjetskog sistema BM-21 "Grad", koje koristi veliki broj armija na svetu.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.