PLAŽE U GRČKOJ AVETINJSKI PRAZNE: Turista nema, ali komaraca ima koliko hoćete (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 21:03

PLAŽE U GRČKOJ AVETINJSKI PRAZNE: Turista nema, ali komaraca ima koliko hoćete (VIDEO)

Od Evzonija do Kulate se stiže za sat i po vremena i jedino na šta turisti moraju da računaju jeste da će ih bugarski carinici detaljno pretresati, tražeći cigarete ili alkohol

Za odluku grčkih vlasti od pre dva dana da samo nekoliko sati od otvaranja ponovo zatvore granični prelaz Evzoni za sve turiste koji nisu iz Grčke, starosedeoci, koji ovih dana željno iščekuju turiste, imaju samo dve reči – "sramota" i "izvinite".

Upravo su tako juče dočekani i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << malobrojni gosti iz Srbije koji su se našli pred Evzonijem samo 15 minuta po zatvaranju granice. Nije pomoglo ni objašnjavanje s šefom granične policije niti dokaz i kju-ar kod kojim se potvrđuje da se iz Srbije u Grčku ulazi preko Evzonija, kako je samo nekoliko sati ranije potvrdila grčka vlada. Većina grčkih policajaca je slegala ramenima, jer ni sami nisu imali objašnjenje šta se desilo pa da turiste koji nemaju grčke tablice moraju da vrate za Bugarsku.

Hteli to da priznaju ili ne, grčka administracija se ovakvom odlukom osramotila ne samo pred turistima iz Srbije već i ostatkom Evropske unije, čiji je i sama član. Iako se na prvi pogled činilo da će za prelazak od Evzonija do Kulate, to jest graničnog prelaza sa Bugarskom, biti potrebni sati putovanja plus duga čekanja na samoj granici, nije tako.

Do Kulate se stiže za sat i po vremena i jedino na šta turisti moraju da računaju jeste da će ih bugarski carinici detaljno pretresati, tražeći cigarete ili alkohol. Upravo je to bio slučaj s dvojicom turista iz Češke kojima su carinici pronašli desetak boksova cigareta pod sedištem i u gepeku kabrioleta marke "volvo".

I dok su se oni pravdali da nisu znali za taj propis, carinik im je objasnio da mogu da zadrže samo dva boksa, a sve ostalo im je oduzeto. Za to vreme oni kod kojih nema akcizne robe u kolima uredno popunjavaju upitnik s pitanjima da li su imali kovid 19, da li su bili u kontaktu s nekim ko ima, da li im je poznata procedura u slučaju da je neko zaražen...

Interesantno je da u Bugarskoj gotovo niko ne nosi maske i rukavice, dok su u Grčkoj i Makedoniji vrlo disciplinovani i gotovo da nikoga na prelazu nema ko ne nosi zaštitnu opremu. Kada se iz Bugarske dođe konačno do prelaza za Grčku koji najmanje liči upravo na granicu, gužve gotovo da uopšte nema.

Neuporedivo je manje vozila nego kada se u regularnim uslovima putuje za Grčku.

Dakle, na prelaz se sve zajedno s testiranjem na kovid 19 čeka 15 do 20 minuta. Bar zasada, procedura nalaže da se testira po jedan iz automobila po ličnom izboru.

Na licu mesta se uzima bris iz grla i saopštava da će testirani, ukoliko je pozitivan na virus, biti obavešten o tome u roku od 24 sata. U suprotnom sa njim, saopštavaju, neće ni kontaktirati. Oni koji do krajnje destinacije moraju da koriste i brod jedino treba da vode računa da ne sedaju na obeležena sedišta, već na svako drugo, kako bi poštovali pravila i zaštitili se od virusa.

Brodovi su, međutim, prazni. Na nošenju maski i rukavica na brodu niko ne insistira. Turistički vodiči po Grčkoj kažu da je početak sezone slab. Konkretno u Pekfiju ima samo 30 turista iz Srbije. U isto vreme prošle godine bilo ih je pet puta više. Većina je došla organizovano prevozom.

Oni koji dugo ovde rade ne očekuju da će biti išta bolje i narednih dana i da je glavni razlog korona. Plaže nisu prazne, ali su 95 odsto popunjene domaćim gostima. Većina restorana, kafića i plaža još nije ni otvorena.Ukoliko se nešto promeni posle 15. jula, za kada se najavljuje i ponovno otvaranje Evzonija (videćemo na koliko), domaćini će postaviti ležaljke na plaže i služiti goste.

VIDEO: People sunbathe, swim, and watch the sunset on the Greek island of Corfu, as tourism grows in Greece with the country officially reopening its regional airports to all international arrivals pic.twitter.com/3XGkV4ZTiF

— AFP news agency (@AFP) July 2, 2020

Ovako, kako stvari stoje, konobari mahom sede sami i čekaju goste. Nema više konobara koji s ulice pozivaju goste da probaju baš njihove specijalitete. Cene voća i povrća su kao u Beogradu, a cene po restoranima prošlogodišnje. Najam dve ležaljke i suncobran s jednim pićem staje sedam evra.

Turista nema, ali komaraca ima koliko hoćete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.