Ovo je dan žalosti za sve hrišćane; Protesti u Grčkoj, zastave na pola koplja VIDEO

Izvor: B92, 24.Jul.2020, 19:23

"Ovo je dan žalosti za sve hrišćane"; Protesti u Grčkoj, zastave na pola koplja VIDEO

U Atini i Solunu počeli su protesti zbog pretvaranja Aja Sofije, prvobitno pravoslavne crkve u džamiju.

Kako javlja Juronjuz (Euronews) protesti se održavaju u Solunu i Atini.

U petak popodne, crkvena zvona su zazvonila u žalosti širom Grčke i zastave su spuštene na pola koplja.

Poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jeronim II, promenu u Istanbulu je nazvao "nečasnim poraznim delom", dodajući da je danas "dan žalosti za sve hrišćane".

Patrijarh će uveče održati posebnu liturgiju u atinskoj crkvi, tokom koje se očekuje da peva hrišćansko-pravoslavnu akathističku himnu Devici Mariji, za koji se veruje da je prvi put otpevana 626. godine u znak zahvalnosti Bogorodici za zaštitu Konstantinopolja tokom otomanske opsade.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BRAĆA GRCI BRANE PRAVOSLAVLJE: Održani protesti u Atini i Solunu povodom pretvaranja Aja Sofije u džamiju (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2020, 09:20

Patrijarh je sinoć održao posebnu liturgiju u atinskoj crkvi...U Atini i Solunu u petak su održani protesti zbog odluke turskih vlasti da nekadašnju pravoslavnu crkvu i muzej Aja Sofiju u Istanbulu preimenuju u džamiju...Na stotine ljudi se molilo i pevalo tokom protesta u Atini, noseći slogane...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.