Otvoren renovirani aerodrom u Skoplju

Izvor: Southeast European Times, 07.Sep.2011, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren renovirani aerodrom u Skoplju

Novootvoreni aerodrom trebalo bi da godišnje opsluži četiri miliona putnika. U ostalim poslovnim vestima: Grčka ove godine neće ispuniti ciljni budžetski deficit.

07/09/2011

Aerodrom Aleksandar Veliki u Skoplju zvanično je otvoren za putnički saobraćaj u utorak (6. septembra). Renovirani objekat je deset puta veći od prvobitnog i ima kapacitet da opsluži četiri miliona putnika godišnje. Turska kompanija, koja će upravljati aerodromom do marta >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 2030. uložila je u njega sto miliona evra.

***

Povećanje PDV-a u sektoru ugostiteljstva u Grčkoj stupilo je na snagu u četvrtak (1. septembra). Zbog te mere, koja je deo obaveza Grčke u okviru paketa pomoći, PDV je skočio sa 13 odsto na 23 odsto. Vlasnici kafića i restorana dočekali su je na nož i zapretili da neće plaćati.

***

Grčka vlada i međunarodni lideri izjavili su u četvrtak (1. septembra) da ta zemlja neće uspeti da ostvari svoj ciljni budžetski deficit ove godine. Ministarstvo finansija u Atini odbilo je da objavi nove projekcije deficita za 2011. godinu, a prema procenama grčkih medija, ta brojka iznosi više od osam odsto. Trojka ECB/EU/MMF na drugoj strani smatra da bi tehnička prilagođavanja višoj recesiji podigle ciljni deficit na oko 7,7 odsto, sa postojećih 7,5 odsto.

***

Svetska banka otkazala je tender vredan 3,6 miliona evra za opremanje albanskih bolnica zbog problema i nepravilnosti. Ta odluka usledila je pošto je evaluacioni komitet ministarstva zdravlja diskvalifikovao kandidata sa najnižom ponudom i preporučilo kompaniju koja je dala ponudu višu za 600 hiljada dolara.

***

Turska se kotira visoko na listi 125 najvećih svetskih izvoznika inovativnih proizvoda, koju sastavlja francuska škola za menadžment INSEAD. Na ovogodišnjoj listi Turska je jedanaesta, dok su Sjedinjene Države na 27. mestu, Nemačka na 35. mestu, izjavio je za list Hurijet Bajbars Altuntas, predsednik Udruženja poslovnih anđela Turske.

***

Rumunska ekonomija zabeležila je usporen rast u drugom tromesečju ove godine od samo 0,2 odsto, u poređenju sa prethodnim izveštajnim periodom, pokazala je zvanična statistika u utorak (6. septembra). U prvom tromesečju, BDP je porastao za 0,7 odsto. Stručnjaci smatraju da je uzrok takvog trenda značajan porast uvoza u odnosu na izvoz.

***

Svetska banka odobrila je kredit od 59,1 miliona evra Crnoj Gori u četvrtak (1. septembra) za pomoć „napredovanju te zemlje u sprovođenju reformi u bankarskom i finansijskom sektoru“. Kredit je na dvadeset godina i očekuje se da će biti isplaćen početkom 2012.

***

Grčki ministar energetike Jorgos Papakonstantinu predstavio je u ponedeljak (5. septembra) ambiciozan plan desetostrukog povećanja solarnog energetskog kapaciteta te zemlje do 2020. godine, što bi Grčku pretvorilo u najvećeg proizvođača i izvoznika te vrste energije u Evropi. Takozvani projekat Helios privući će 20 miljardi evra investicija u toku narednih decenija.

(Razni izvori – 8.31.2011-7.9.2011.)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.