Izvor: Luftika.rs, 10.Maj.2021, 14:52

Neverovatna lepota belo-plavih fasada na grčkim ostrvima krije strašnu istoriju

Mnogi od vas su sigurno pomislili da su kuće na grčkim ostrvima belo-plave boje zbog grčke zastave. Razlozi su daleko praktičniji ali ne manje zanimljivi.
Svako ko je ikad bio na moru u Grčkoj, mogao je da primeti redove belih kuća sa plavim krovovima i prozorima, što je posebno zastupljeno na Mikonosu, Santoriniju i drugim ostrvima iz arhipelaga Kikladi. Verovali ili ne, kuće nisu obojene u ovom stilu zbog toga što se iste boje mogu naći i na grčkoj zastavi. Razlog je, naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << mnogo praktičnije prirode i ima veze sa epidemijom kolere.
Prema navodima sa sajta Greek Reporter, većina kuća na Naksosu, Parosu i drugim kikladskim ostrvima napravljena je od kamena, budući da je na ostrvima ovaj materijal bio pristupačniji u odnosu na drvo. Nedostatak ovog materijala, međutim, bila je činjenica da je taman, zbog čega su kuće od kamena posebno privlačile sunčeve zrake. Kao rezultat toga, u njima je tokom leta bilo veoma toplo. Kako bi olakšali sebi život tokom ovog godišnjeg doba, mnogi vlasnici kuća su odlučili da ih ofarbaju belom bojom. Ovo je jedan od razloga koji objašnjava učestalost bele boje na građevinama u Grčkoj.
Bela boja je vršila još jednu svrhu tokom ’30-ih godina prošlog veka, kada je u Grčkoj vladala epidemija kolere. Naime, godine 1938, za vreme vladavine diktatora Joanisa Metaksasa, svakom stanovniku zemlje je naređeno da oboji svoj dom u belo, kako bi se zaustavila epidemija. Razlog izbora ove boje leži u činjenici da se bela ranije pravila od krečnjaka, koji se u to vreme koristio za dezinfekciju.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Santorini 🇬🇷 (@santorini)


Što se tiče plave boje na kućama, ona je počela da se javlja u isto vreme jer je takođe sadržala krečnjak, a osim toga bila je i jeftinija. Pored krečnjaka, u njenom sastavu je bio i plavi talk za čišćenje, poznat u Grčkoj kao „loulaki“. On je bio dostupan u većini domova, pa je bilo prirodno da građani, kao kontrast belim fasadama, svoje krovove i prozore oboje u plavo.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Santorini 🇬🇷 (@santorini)


Trideset šest godina kasnije, Grčkom je i dalje vladala vojna diktatura, a stanovnici Kiklada i mnogih drugih ostrva su od iste dobili novi dekret. Njihove kuće su sada morale da budu obojene belom i plavom, i to iz patriotskih razloga!
Ovi propisi danas više nisu aktuelni, ali mnoge kuće u Grčkoj su i dalje zadržale kombinaciju bele i plave boje, a nije teško razumeti i zašto. To je u međuvremenu postao prepoznatljiv stil ove zemlje, koji su jednako dobro prihvatili i lokalci i milioni turista koji svake godine posećuju prelepe obale Grčke.
Izvor: citymagazine.rs
Rajsko ostvo na 3 sata leta od Beograda na kojem ćete poželeti da ostanete zauvek

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.