Neverovatan pad: 4 banke spale na svega 5 mlrd €

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatan pad: 4 banke spale na svega 5 mlrd €

Na svega pet milijardi evra je opala ukupna tržišna vrednost kapitala četiri najveće, "sistemske" grčke banke posle snažne rasprodaje deonica na Atinskoj berzi.

Opšti indeks Atinske berze je zato u sredu pao na najniži nivo od pre 32 meseca, piše atinski list "Katimerini".

Međunarodna finansijska ustanova HSBC je ove nedelje navela da su deonice grčkih banaka već pet meseci u padu, što je počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u maju, kada su izgubile oko 2,2 milijarde evra vrednosti, a još 1,2 milijarde u avgustu.

Posle gubitka još 1,6 milijardi vrednosti u septembru, ovonedeljni pad im je odneo još 750 miliona evra. To ukupno smanjenje kapitalizacije banaka za 2,35 milijardi evra, računajući i ovonedeljnu rasprodaju deonica, najveći je pad ove godine koji je tim značajniji jer se događa pošto je Grčka izašla iz programa pomoći međunarodnih poverilaca, ukazuje list. Po poznavaocima tržišta, "plitkost" Atinske berze, kao i aktivnost mnogih "hedž-fondova" koji su "u crvenom", izazvali su poslednjih pet meseci "jake turbulencije" u grčkim bankama.

Prema bankama ionako vlada nepoverenje, uglavnom zbog "preterano ambicioznih ciljeva" u smanjivanju obima nekvalitetnih kredita, što je i bio povod za ovonedeljnu rasprodaju deonica banaka, navodi "Katimerini".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.