Ne može se ni preko Bugarske: U Grčku tek posle 1. jula, kilometarske kolone na granici

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 15:33

Ne može se ni preko Bugarske: U Grčku tek posle 1. jula, kilometarske kolone na granici

Državljani Srbije koji nemaju boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja Evropske unije moći će da uđu u Grčku tek od 1. jula. Bugarska granična policija saopštava da granicu te zemlje i Grčke mogu da pređu samo državljani EU. To znači da građani Srbije ne mogu u Grčku ni preko Bugarske, kako je prvobitno bilo javljeno. Čekamo pojašnjenje Grčke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko prelaza granice, rekao je ministar Rasim Ljajić.
Agenciji Tanjug su na graničnom prelazu Promahonas potvrdili da državljani Srbije ne mogu da putuju u Grčku preko Bugarske i bugarsko-grčkog graničnog prelaza Kulata-Promahonas.

Ovo je u suprotnosti sa prvobitnom informacijom koju je srpskim medijima ranije danas preneo grčki MUP a koja je glasila da se u Grčku od danas može preko Bugarske.
Kako je Tanjugu rečeno, državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u zemljama Evropske unije mogu da putuju u Grčku.
Ostali državljani Srbije sa boravištem u Srbiji ili drugoj zemlji van EU ne mogu ući u Grčku.
Policijski službenik je u telefonskom razgovoru rekao da će građani Srbije moći da uđu u Grčku od 1. jula.
Duge kolone na granici, Srbija uputila upit GrčkojMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za Blic da je Srbija uputila zvaničan upit grčkim vlastima o uslovima za prelazak njihove granice za srpske državljane i dodao da se odgovor očekuje tokom dana. 
Novinar emisije SAT Mladen Alvirović, koji je trenutno u Bugarskoj i kreće se ka bugarsko-grčkoj granici, objavio je na Fejsbuku da u ambasadi Grčke u Beogradu saznaje da se ambasador te zemlje zauzeo za rešavanje ovog problema.

Takođe, prema Alvirovićevim saznanjima iz srpske ambasade u Atini, u Službenom glasniku Grčke objavljena je informacija da granica ostaje zatvorena za građane zemalja van EU.
Kolona duga pet kilometara formirala se rano jutros sa bugarske strane graničnog prelaza Kulata-Promahonas, koji su Grci otvorili u podne.
Prema onome što javljaju bugarski i grčki mediji, u koloni je bilo najviše bugarskih automobila, ali ima dosta vozila i sa nemačkim registarskim tablicama.
RTS saznaje da je dosta srpskih vozila prošlo kroz Bugarsku na putu do Grčke, u koju nisu mogli da uđu. Očekuje se da se ta vozila večeras vrate u Srbiju.  
Bolje sačekajte sa putovanjemInače, granica između Srbije i Bugarske otvorena je od 1. juna, što znači da građani Srbije mogu slobodno da ulaze u tu zemlju.
Emil Petrov, šef putničkog terminala graničnog prelaza Gradina, rekao je za RTS da se građanima Srbije preporučuje da sačekaju sa putovanjima u Grčku dok se situacija ne razjasni.
U međuvremenu se oglasila i bugarska granična policija koja je potvrdila da iz Bugarske u Grčku mogu da uđu samo državljani EU.
Državljani EU koji žele da uđu u Bugarsku moraju prethodno da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju, prenosi BTA.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin.
U Severnoj Makedoniji stupio je na snagu Protokol o tranzitu za sve strane državljane kroz teritoriju te zemlje u trajanju najduže od pet sati, što su pojedini putnici shvatili kao mogućnost putovanja u Grčku kroz ovu državu.
Iz grčke policije na Evzoniju jutros su takođe rekli Tanjugu da nije moguće da građani Srbije uđu u Grčku kroz Severnu Makedoniju.
Danas su otvorene granice među većinom zemalja Evropske unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.