Nakon 38 godina pauze, u Nišu opet veliki međunarodni šahovski turnir

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon 38 godina pauze, u Nišu opet veliki međunarodni šahovski turnir

Velemajstori i internacionalni majstori, odnosno nosioci najvećih šahovskih priznanja iz Srbije, ali i Moldavije, Grčke, Crne Gore i Bugarske, od 30. novembra do 8. decembra u Holu Gradske kuće takmičiće se na turniru Niš 2019. Turnir, nakon 38 godina pauze, organizuje klub Niš, a povodom 75. rođendana kluba.

Sam šahovski “krem” nadmetaće se tih dana u Nišu, pošto je najavljeno učešće osvajača brojnih turnira i reprezentativaca Moldavije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Dmitrija Svetuškina, Grčke Joanisa Nikolaidisa i Crne Gore Nikole Đukića, kao i potencijalnog reprezentativca Bugarske Radoslava Dimitrova.

Kako je cilj turnira i dati priliku mladim šahistima da se afirmišu, među takmičarima su i trojca mladih reprezentativaca Srbije 17-godišnji Velimir Ivić, 18-godišnji Mihajlo Radovanović i 20-godišnji Milan Zajić.

Zaigraće i Nišlije - selektor reprezentacije Srbije Miodrag Perunović, zatim osvajač nekoliko međunarodnih turnira Branimir Maksimović, kao i višestruki kadetski prvak Jugoslavije i Srbije velemajstor Miroslav Miljković.

Direktor turnira Ljubivoje Perunović, inače predsednik Šahovskog kluba Niš, objašnjava da će se na Međunarodnom velemajstorskom berger turniru Niš 2019 “gimnastikom uma” baviti kako šahisti, tako i oni oko njih.

Posle ravno 38 godina od održavanja 5 uzastopnih turnira velemajstroskih sastava sada idemo na jedan, slobodno mogu da kažem, novi početak. Početak u smislu da hoćemo da obnovimo tu veliku tradiciju organizovanja turnira i zato je ovaj turnir jedan od najjačih u poslednjih 10 godina u Srbiji. Hoćemo da se vratimo na staze stare slave - rekao je Perunović.

U Nišu će se tokom trajanja turnira održati i niz promotivnih akcija na nekoliko lokacija, najavio je gradski većnik zadužen za sport Branislav Kačar, koje će imati cilj da podstaknu najmlađe da počnu da se bave ovim sportom.

Akcije će se održavati u Nišu, ispred Narodnog pozorišta, u Holu Gradske kuće, jedan deo akcija će biti i u Oficorskom domu, tako da ćemo pravovremeno sa Upravom kluba obaveštavati građane gde će se održavati te akcije - priča Kačar.

Turnir se igra po berger sistemu, odnosno svako sa svakim, a i glavni sudija biće Nišlija - Igor Lukić.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.