Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2018, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na novoj ruti Grčka-Albanija broj izbeglica raste

Izbeglice sa Srednjeg istoka su još od zatvaranja rute između Grčke i Makedonije, počele da za prelazak u EU zemlje koriste granični prelaz između Grčke i Albanije. Broj izbeglica je do polovine ove godine znatno povećan za razliku od prošlih godina.

Izvor: N1

Iako manjih razmera od onih viđenih 2015. godine, nova izbeglička ruta funkcioniše prolazeći iz Grčke u Albaniju.

Na graničnom prelazu Kakavije, oko 30 km južno od grada >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Đirokastre, svakog dana ulaze izbeglice i migranti, koji ovaj put koriste kako bi stigli do svog cilja, a to su države Evropske unije. Oni se odavde uglavnom prijavljuju u centar za azil u Tirani, kako bi izbegli mogućnost da ih policija vrati nazad u Grčku.

Tokom našeg putovanja po južnoj Albaniji nismo naišli na izbeglice, ali da oni ulaze uglavnom šumskim putevima, preko planina, potvrdili su nam meštani obližnjih sela.

"Pre mesec nisam bio tu, kad sam se vratio video sam da su prozori bili otvoreni i da su u moju kuću kako bi se smestili, ušle izbeglice koje dolaze iz Grčke", navodi Pandeli, meštanin.

Da broj migranata raste, potvrđuju i brojke o izbeglicama, koje su ove godine za razliku od ranijih - u rastu. Samo od januara do maja ove godine broj izbeglica koji se prijavio u Albaniji je stigao do 2.500.

Ipak zamenik ministra unutrašnjih poslova Albanije Julian Hodžaj kaže da nema indikacija za veći talas migranata:

"Mi smo spremni, ali i dalje nemamo indikacija da dolazi veći talas. Albanija je i 2015. godine bila put koji su migranti koristili, dok je sada za njih jos teže da prođu iz Grčke u Makedoniju, tako da se trude da prođu kroz Albaniju. I dalje nismo zabrinuti, ali svakako situaciji treba pridati pažnju."

U kampu za azil u Tirani smo sreli 22-godišnjeg Muhameda koji dolazi iz Sirije, a u tom prihvatilištu u glavnom gradu Albanije je već 15 dana.

"Dve i po godine sam bio u Turskoj, sada sam preko Grčke došao u Albaniju, gde sam vec 15 dana, a planiram da odavde krenem za Nemačku kod brata", kaže za N1 Muhamed.

U zadnje vreme se od evropskih političara sve više govori o prihvatilištu za izbeglice u nekoj državi van granica Evropske unije. Kao potencijalna država sa ovo prihvatiliste se pominje Albanija koja se nalazi u Evropi, a van je Evropske unije. U Tirani kažu da to i dalje nije tema.

"Ideja je da u slučaju povećanja broja izbeglica u Albaniji, mi izgradimo objekte kako bi ih smestili. Ovo i dalje nije tema, jer i dalje nema potrebe za tako nešto. Ako će postojati potreba verujem da će EU institucije zvanično to zatražiti, a mi ćemo ovaj zahtev pažljivo da razmotrimo", navodi Hodžaj.

Ovoj ideji se albanska opozicija oštro suprostavlja, rekavši da bi se Albanija preobrazila i zemlju gde bi se okupljali teroristi i da albanska vlada to čini kako bi otvorila pregovore o ulasku u Evropsku uniju.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Migranata koji idu preko Albanije sve više

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2018

Izbeglice sa Srednjeg istoka su još od zatvaranja rute između Grčke i Makedonije, počele da za prelazak u EU zemlje koriste granični prelaz izmešu Grčke i Albanije. Broj izbeglica je do polovine ove godine znatno povećan za razliku od prošlih godina...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.